Röviden

MTI
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életműdíjat kapott Forman és Freeman
A lyoni filmfesztiválon Milos Forman cseh filmrendezőt Lumiere-díjjal tüntették ki. A Csehszlovákiából Amerikába emigrált rendező főbb filmjei közé tartozik a Tűz van, babám!, a Száll a kakukk fészkére, a Hair és a Ragtime. A cseh filmes korábban a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon vehetett át életműdíjat. Az Amerikai Filmintézet Morgan Freeman Oscar-díjas színésznek ítélte meg életműdíját. Sir Howard Stringer, a filmintézet igazgatója „amerikai kincsnek” nevezte a hetvenhárom éves színészt. Freeman az amerikai filmintézet legrangosabb elismerését 2011 júniusában veheti át. (MTI)

Helyreállított római régiségek
A héten nyitják meg a nagyközönség előtt a római Colosseum negyven éve nem látogatható harmadik emeletét és az egykori aréna fedte föld alatti szintet is. Az emelet a hetvenes években vált életveszélyessé, helyreállítása most fejeződött be, és 1,7 millió euróba került. Újranyitják a Forum Romanumon a Vesta-szüzek házát és a Vesta-templomot is, amelyeket szintén évtizedek óta zárva tartottak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.