Röviden

MTI
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolozsvári díszdoktori Angela Merkelnek
Kolozsvár. Angela Merkel német kancellár tegnap átvette Kolozsváron a Babes–Bolyai Tudományegyetem díszdoktori címét, és ebből az alkalomból előadást tartott. Bukarestben folytatott tárgyalásai után kijelentette: a romák helyzete nem lehet szempont azok számára, akik döntenek majd Romániának a schengeni övezethez való csatlakozásáról. (MTI)

Ashton-intés Izraelnek
Brüsszel. Izraelnek szavatolnia kell minden állampolgára jogát, jelentette ki Catherine Ashton, az európai diplomácia vezetőjének szóvivője annak nyomán, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök azt javasolta,
a palesztinok ismerjék el a zsidó államot a zsidó nép nemzetállamaként. Hozzátette, ez vonatkozik a zsidó és nem zsidó állampolgárokra. (L. I.)

Új BT-tagok
New York. Az ENSZ közgyűlése tegnap két évre a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává választotta Németországot, Portugáliát, Indiát, Dél-Afrikát és Kolumbiát. Portugália a szavazás második körében Kanadát előzte meg. Magyarország a 2012–2013-as évekre pályázza meg ismét az ENSZ BT ideiglenes tagságát. (MTI)

Francia tiltakozás
Párizs. Egy hónapon belül negyedik alkalommal tartottak országos sztrájknapot Franciaországban a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen (képünkön Sarkozy-maszkos tüntetők). Fennakadások voltak a vasúti, a légi és a városi tömegközeledésben. Ugyancsak tegnap a nemzetgyűlés elfogadta a bevándorlási törvény szigorításáról szóló tervezetet. Eszerint a tíz éven belül honosított franciáktól hatósági személy elleni bűntett esetén megvonható lesz az állampolgárság, valamint a kelet-európai romák hazatoloncolása egyszerűbbé válik. (MTI)

Integrációs felhívás
Berlin. A török kormány Európa-ügyi minisztere, Egemen Bagis a Bild című országos bulvárlapnak adott nyilatkozatában az eddiginél jobb beilleszkedésre szólította fel Németországban élő honfitársait. (MTI)

Clinton a Balkánon
Szarajevó/Belgrád. A boszniai állam működésének átalakítását, alkotmányreformot szorgalmazott – mint az EU- és NATO-csatlakozás előfeltételét – Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tegnap Boszniában. A jelenlegi alkotmányos berendezkedést lényegében amerikai javaslatok mentén, éppen a mostani külügyminiszter férje, az akkori amerikai elnök Bill Clinton bábáskodása mellett hozták létre az 1995-ös daytoni békeszerződéssel. Belgrádba továbbutazva Clinton kijelentette: „a térségben egyetlen más állam sem tett annyi erőfeszítést, mint Szerbia, hogy közelebb kerüljön Európához”. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.