Röviden

MTI
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Westerwelle reformot sürget
Berlin. A német külügyminiszter elégedettségének adott hangot annak nyomán, hogy hazája bekerült a Biztonsági Tanács nem állandó tagjai közé, egyúttal fölvetette a testület reformjának szükségességét. Guido Westerwelle szerint „nincs rendjén, hogy Afrika és Latin-Amerika nem rendelkezik állandó hellyel a BT-ben. Ázsia szintén joggal érezheti alulreprezentáltnak magát a testületben”. Emiatt Berlin egyáltalán nem Németország állandó BT-tagságának kivívását tekinti elsődleges feladatnak – tette hozzá. (MTI)

Nincs vétójoga a Híd – Mostnak
Pozsony. A szlovák parlament hosszas huzavona után tegnap fogadta el azt a hatályossági törvényt, amely szerint a Most – Híd szlovák–magyar vegyes párt kormánytagja, Rudolf Chmel „tárca nélküli kormányalelnöki” posztot lát el, feladata pedig az emberi és kisebbségi jogok, valamint az esélyegyenlőség betartásának felügyelete lesz. A törvény nem ad sem jogalkotási felhatalmazást a kormány alelnökének, sem vétójogot a kisebbségi kérdésekben – ahogy azt korábban Bugár Béla pártelnök prezentálta. Legfontosabb feladata a kisebbségi kultúrákra szánt költségvetési támogatás elosztása lesz. (N. S.)

Párizsi utasítás

Párizs. A francia külügyminisztérium figyelmeztette a Jemenben dolgozó franciák családtagjait, hogy a biztonsági helyzet romlása miatt hagyják el az országot. Bernard Valero külügyi szóvivő szerint az intézkedés átmeneti, és a Jemenben lévő nagy francia cégekkel egyeztetve hozták. Kedden az al-Kaida jemeni szárnya az ország elnökének hatalomból való eltávolításával fenyegetőzött. (MTI)

Elfogták az ETA külügyminiszterét
Hendaye. A francia rendőrség elfogta a Baszkföld és Szabadság (ETA) nevű baszk szakadár terrorcsoportot támogató háttérszervezet, a SEGI egyik vezetőjét. A 27 éves Uberka Bravo Corral ellen a spanyol nemzeti törvényszék is körözési és elfogatóparancsot adott ki, mert az ETA propagandáját terjeszti külföldön, és a szervezet „külügyminiszterének” tartják. (S. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.