Rozsdásodik a híd

Munkatársunktól
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányos a Lágymányosi híd állapota, az átkelő elemei nagyon sok helyen erősen korrodálnak – adta hírül az Ingatlanmenedzser.hu. Az 1995-ben épült híd korlátjai, illetve a pillérek közötti tartószerkezetek több száz ponton elrozsdásodtak, a világítótesteket tartó pilonokról lepergett a festékanyag jelentős része. A festés még az eredeti, amely már a híd elkészültekor sem tartozott a legkorszerűbbek közé – írja a portál.
A hídfőknél botrányos állapotok uralkodnak, ezeket a területeket hajléktalanok lepték el. Továbbra is kérdéses, mi lesz a budai támfal sorsa; az átkelő budai felhajtójának egyik kanyarjában még mindig csak a többször megerősített támfalnak köszönhető, hogy nem dől be a szerkezet. Az aszfalton a felhajtóknál és a hídon is óriási kátyúk, nyomvályúk éktelenkednek. A híd elhanyagolt, lepusztult létesítmény benyomását kelti. A majdnem ötszáz méter hoszszú, hatezer-nyolcszáz tonna súlyú acélgerendahíd tizenöt évvel ezelőtti átadása óta nagyobb felújításon még nem esett át, noha a jelek szerint szükség volna rá.
Súlyosbítja a Lágymányosi híd helyzetét, hogy a tizenkét tonnánál nehezebb kamionok is használhatják, a hídon nincs súlykorlátozás, így akár egy nyolcvantonnás jármű is átkelhet rajta. Az építők a dunai átkelő átadásakor kihagyták az 1-es villamos helyét, ám a vonal azóta sem halad át a hídon, kétséges, mikor kelhetnek át villamossal az utasok Budára. Azonban a viszonylat minél később ér a Duna túlsó partjára, annál inkább rászorul majd a felújításra az előkészített nyomvonal is.
Tarlós István (Fidesz–KDNP) feltétlenül támogatná a gyorsvillamos átvezetését, az azonban egyelőre nem tudható, hogy ez együtt járna-e a híd régóta esedékes felújításával is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.