Simicskó: Nagyobb szerep a kiképzésben

Munkatársunktól
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni misszió célja az, hogy Afganisztán meg tudjon állni a saját lábán – jelentette ki Simicskó István a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának tegnapi ülésén. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarországnak érdemi hozzájárulást kell vállalnia a nemzetközi afganisztáni misszióban, és az lenne a leghasznosabb, ha a helyi erők képzésében jutna minél nagyobb szerephez.
Az Országgyűlés szaktestületének ülésén egyes Magyarország afganisztáni katonai szerepvállalásáról szóló kormányhatározatok módosításait vitatták meg. A változtatások azt célozzák, hogy mintegy négyszáz főről csaknem hatszázra emeljék a térségben szolgáló katonáink számát a közel jövőben. Simicskó úgy vélekedett: azt kell szem előtt tartani, hogy sikerrel záruljon a misszió, szerinte a szövetségesek nem vennék jó néven, ha Magyarország lejjebb adna a vállalt feladataiból vagy elhagyná az országot.
Gyöngyösi Márton (Jobbik), a bizottság alelnöke ezzel szemben azt hangsúlyozta: az afganisztáni szerepvállalás nem szolgálja a magyar érdekeket. Számunkra nem hasznos háború folyik az országban, és nemigen hihető, hogy a magyar katonák máshol nem szerezhetnének tapasztalatot – értékelte a politikus.
Mint Gyöngyösi Márton elmondta, nem ördögtől származó gondolat a csapatkivonás, az előző kormány által vállalt feladatokat az új kormánynak nem feltétlenül kell továbbvinnie.
A bizottságnak több információra lenne szüksége a magyar részvételről a misszióban, és intenzívebben be kellene vonni a munkába – emelte ki az LMP-s Dorosz Dávid. Hozzátette: el kell gondolkodni azon is, hogy mikor jön el az a pont, amikor a magyar erők kivonására határidőt szabhat meg a kormány.
A bizottság egyhangúlag elfogadta a kormányhatározatok módosításáról szóló beszámolókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.