Somogyi mérgezések

2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kutya elpusztult, kilenc megbetegedett a Somogyszentpálhoz tartozó Kisperjésen a péntek éjszaka kiszórt húsdaraboktól. A felháborodott helyiek szerint bűncselekmény történt. Makai Istvánt, a megye legnagyobb állatvédő egyesületének vezetőjét is megdöbbentették a történtek.
A korábbinál kevesebb állatkínzásos ügy került az utóbbi hetekben a Somogy megyei bíróságokhoz, talán azért is, mert nyáron felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a fiatalember, aki agyonverte a kutyáját, és hasonló ítélet született korábban az „őzgidára hajtó”, hurkolásos módszerrel dolgozó rapsicokkal szemben is.
A pénteken késő este történt kisperjési eset azonban példátlan. Valakik egy személyautóból műanyag zacskóba csomagolt, sárgás levet engedő húsdarabokat szórtak ki a település utcájára. Szombat reggelre két állat elpusztult, kilenc idegrendszeri és mozgásszervi zavarokat mutató kutyához állatorvost hívtak.
– Száztíz kutyával foglalkozom, vannak közöttük olyanok is, amelyek mérgezéses tünetekkel kerültek a menhelyre – mondta lapunknak Makai István, a marcali állatvédő egyesület vezetője.
– Amikor már észlelhetők a tünetek a szervezetükben felszívódott méregtől, nehéz rajtuk segíteni. Ajánlatos kerítésen vagy kenelen belül tartani a kutyákat, de a kistelepüléseken nehéz ezt elérni.
Az állatvédőtől tudtuk meg tegnap délután, hogy Tóth Tibor körzeti főállatorvos a kilenc megbetegedett kutya közül négyet ellátott, és a többi is kezelésre szorul. Hogy növényvédő vagy rovarölő szerrel, illetve más anyaggal átitatott hús okozta-e a mérgezést, csak a laboratóriumi vizsgálat után derül ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.