Sorsdrámák Londonban

<p>A változatos londoni őszi időjárás nem is lehetne mozizásra alkalmasabb, ám a brit metropolisban sokan nem is tudják, hogy két hétig különleges vetítések során vehetnek részt. Még tíz napon át, október 28-ig tart Nagy-Britannia legnagyobb filmes eseménye, a brit filmintézet (BFI) által rendezett londoni fesztivál.</p>

Kárpáti György
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben világsztárok váltják egymást a Leicester téri Vue West End multiplexben, a tér ötszáz méter sugarú körén kívül kevesen tudják, hogy több évtizedes hagyományú filmfesztivál zajlik London szívében. Feltehetőleg reménytelen vállalkozás is lenne, hogy ebben a hatalmas városban megfelelő kampány szólítsa meg a milliókat, de szerencsére az a magyar pincér is kivételnek számít, aki háromszáz méterrel a Leicester tér neves multiplexeitől még azzal sem volt tisztában, hogy ott mozik vannak. Két hete itt volt Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmek bemutatója apropóján, mondja egy tájékozottabb helybéli érdeklődésemre, s mintegy megvilágítva a tényt, hogy a filmsztárok érkezése itt közel sem csak a fesztivál idejére esik.
S valóban, néhány utcával lejjebb a Véres vasárnap főszereplője, James Nesbitt sétál telefonálva, az utánafordulók pedig elismerően találgatják, hogy melyik filmben is szerepelt, két hét múlva pedig a legendás brit rendező, Ken Loach vesz részt közönségtalálkozón új alkotásával egy kisebb moziban. A fesztivál első hétvégéjén náluk ismertebb művészek vonultak fel a kissé szerencsétlenül a kordonok közé szorított vörös szőnyegen. Itt volt a nyitófilm Oscar-jelölt fiatal főszereplőnője Kiera Knightley vagy a két Oscar-díjas Hillary Swank, illetve Minnie Driver és Sam Rockwell. A telt házas vetítések, s a mozi előtt autogramért kiáltozó rajongók is kétségtelenül fesztiválhangulatról árulkodnak. Ami pedig a vetítéseket illeti, Sandra Hebron művészeti igazgató valóban nem túlzott, hogy a világ filmgyártása vonul fel a szigetországban. A Föld valamennyi kontinenséről válogattak filmeket, műsoron lesznek az idei cannes-i és velencei fesztivál kedvencei és nyertesei, mellettük pedig szép számban európai és világpremierek is színesítik a programot, közöttük amerikai szuperprodukciók és igazi különlegességek is helyet kapnak.
Szombaton kiemelt érdeklődés övezte a Blue Valentine-t, amely egy fiatal házaspár kapcsolatának szétesését ábrázolja erős érzelmi töltettel. A Cannes-ban és a Sundance filmfesztiválon is nagy sikerrel bemutatott film színésze, Ryan Gosling nem volt jelen, így a közönség csak a női főszereplő Michelle Williamst tapsolhatta meg. Az első napok legnagyobb eseményéül mégsem a Blue Valentine, hanem a Conviction és sztárjai szolgáltak. A színészként jegyzett, rendezőként tévésorozatok után egész estés filmmel most debütáló Tony Goldwyn megtörtént eseményt feldolgozó filmjét a kritikusok egyöntetű lelkesedéssel fogadták. Igaz, Kenny és Betty Anne Waters drámája vászonért kiáltott: miután bátyját tévesen vádolták meg gyilkossággal, Betty testvére szabadulása érdekében elvégezte a jogot, hogy ügyvédként harcolhasson ártatlanságáért. Végül Kenny Waterst DNS-vizsgálatok és 18 börtönév után ártatlannak találta a bíróság és 2001-ben szabadlábra helyezte. Ma Fliegauf Benedek Womb című filmje is bemutatkozik a mustrán, s a fesztiválra érkezik Mike Leigh és stábja a The Another Yearrel, valamint a Szkafander és pillangó direktora, Julian Schnabel Miral című mozijával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.