Szabadlábon Bakonyi Zoltán

Szabadon távozhatott a bíróságról Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. hétfőn őrizetbe vett vezetője, miután az eljáró bíró, Laczkó Henriett nem találta megalapozottnak az előzetes letartóztatásba vételre vonatkozó ügyészségi indítványt. A döntés nem jogerős.

Bodacz Balázs
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprémi Városi Bíróság tegnap szabadlábra helyezte Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. három napja őrizetben lévő vezetőjét. A menedzser ellen, akit hétfőn fogott el a rendőrség, több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekményének gyanújával indult eljárás. Bakonyi a tárgyalásra bilincsben, kabáttal a fején érkezett; szintén kabátba burkolózva, de már karperec nélkül, felemelt kezekkel távozott a bíróság épületéből. Az eljáró ügyészség az őrizetbe vétel után, még hétfőn kezdeményezte Bakonyi előzetes letartóztatásba helyezését.
A tárgyalást vezető Laczkó Henriett azok után döntött a cégvezető szabadlábra helyezéséről, hogy a nyomozó hatóságok által átadott dokumentumok alapján az előzetes letartóztatásba helyezésnek sem az általános, sem a különös okait nem állapította meg – tudtuk meg Bánáti Jánostól, Bakonyi jogi képviselőjétől. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a bíróság úgy véli, az eljárások jelen szakaszában még bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja sem igazolható, hiszen még tartanak a szakértői vizsgálatok. – Egyelőre – tette hozzá – még az sem tudható, hogy egyáltalán bűncselekmény következtében történt-e a kilenc halálos áldozatot követelő iszapkatasztrófa.
A bíróság szerint a különös okok közül a bizonyítékok eltüntetésének veszélye sem áll fent, hiszen kis túlzással a cég minden egyes vagyontárgya és dokumentuma mellett rendőr áll. A szökés és elrejtőzés veszélye pedig azért nem merült fel az eljárás során, mert – mondta Bánáti – ez a tétel az ügyészségi előzetes letartóztatást szorgalmazó beadványában sem szerepelt, így a bíróság ezt az eshetőséget nem is vizsgálta.
Az ügyészség fellebbezést nyújtott be a szabadlábra helyezést kimondó bírói döntés ellen, a másodfokon eljáró testület még megváltoztathatja a tegnapi határozatot. Az a verdikt már jogerős lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.