Számít Orbán képességeire Barroso

Bóka Máté Ciprián
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország európai uniós csatlakozását, az energiabiztonságot és a romakérdést is a januárban kezdődő magyar EU-elnökség fontos feladatai közé sorolta tegnap Pécsett Orbán Viktor kormányfő, miután az Európai Bizottság elnökével folytatott közel egyórás megbeszélést. José Manuel Barroso szerint hazánk rendkívül ambiciózus programot készített, sokat várnak tőle, s támogatják hazánk erőfeszítéseit a sikeres magyar elnökség érdekében. Megemlítette azt is, hogy az európai ügyek előremozdításában Orbán Viktor politikai képességeire is számít. Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország fontosnak tartja Horvátország uniós csatlakozását, s ebben segítséget is nyújtunk déli szomszédunknak, valamint a romák kérdésével foglalkozó európai programhoz is csatlakozik hazánk. Kitért arra is: februárban az energiabiztonság kérdéséről csúcsértekezletet rendezünk.
Az Európa kulturális fővárosa program részében idén átadott Tudásközpontban tartotta jubileumi rektorkonferenciáját a Pécsi Tudományegyetem. Az eseményre meghívták José Manuel Barrosót, és beszédet mondott Orbán Viktor is.
Németh Zsolt külügyi államtitkár az Országgyűlés külügyi bizottságának tegnapi ülésén elmondta, Magyarországnak el kell érnie, hogy az unió napirenden tartsa a bővítést a nyugat-balkáni régió irányába. Németh Zsolt kijelentette, Magyarország számára nagy kihívást jelent, hogy bebizonyítsa, a nyugat-balkáni térség nem a folytonos problémák forrása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.