Szivárványos Hollandia

Vélhetőleg újra teljes jogú kormány alakul Hollandiában, ilyet hét hónapon keresztül nélkülöztek a Németalföldön. Mark Rutte kabinetje azonban már most roppant ingatagnak tűnik, s ha Geert Wildersen múlik, nem is húzza sokáig.

MN
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állati kopók. Az új kormány egy ötszáz tagú állatrendőrség felállítását tervezi, amely az állatkínzásos esetekre fog koncentrálni. Ez az ügy rendkívül fontos a politikusok szemében Hollandiában, ezt jelzi az is, hogy a parlamentbe két képviselőt küld az Állatok Pártja, amely alapvetően erre a területre koncentrál. (MN)


Ez év február 23-án fogadta el Beatrix királynő Jan Peter Balkenende negyedik kormányának lemondását. Az ezt követő, júniusi választáson aztán olyan eredmény született, amellyel nem tudtak működőképes kormányt létrehozni. A huzavonának most azzal lett vége, hogy a Holland Liberális Párt (VVD) a Kereszténydemokratákkal (CDA) hoz létre kisebbségi kormányt. A 150 fős parlamentben a két alakulat azonban csak 52 képviselői hellyel bír, ezért volt szükség még egy alakulatra, amely társul szegődik hozzájuk. A választás a harmadik legerősebb pártra, a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali-populista Szabadságpártra (PVV) esett, amely 24 képviselőjével igencsak befolyásos csendestársnak tűnik, s vezetőjét ismerve nem is várható túlzottan csendesnek.
A CDA ugyan kormányra fog kerülni úgy, hogy csak a negyedik legerősebb formáció volt a választásokon, több képviselője megkérdőjelezte a megállapodás elfogadhatóságát a PVV támogatása miatt. Geert Wilders a jövő héten bírái elé áll gyűlöletbeszéd gyanúja miatt, amely egyértelműen politikai színezetű. Wilders pártját az iszlámmal való szembenállásra építette fel és szerzett hatalmas támogatást agresszív fellépésével. „Nem csatlakozunk a kormányhoz, de nagyon erős befolyásunk lesz” – mondta a holland politikai élet legfurcsább tagja.
A Szabadságpárt azt azonnal elérte, hogy az arcot eltakaró ruhákat be fogják tiltani, követve a francia szabályozást. A koalíciós megállapodás arról is szól, hogy 130-ra emelik az autópályákon a sebességkorlátozást, új utakat fognak építeni, és újra engedélyezni fogják a kocsmákban a dohányzást. Emellett korlátozni fogják a bevándorlást, s a török származású holland polgárok beilleszkedését szorgalmazzák, így szolgálva meg a bevándorlásellenes PVV szavazatait. Mark Rutte leendő kormányfő azonban egyáltalán nem lehet biztos kormánya jövőjében, minthogy Wildersék bármikor megvonhatják támogatásukat tőle, például akkor, ha a kisebbségi kabinet sikertelen lesz, a PVV pedig a közvélemény-kutatások alapján elérkezettnek látja az időt a hatalom megszerzésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.