Sztárok polgármesterként

Közkedvelt színész, olimpiai bajnok tornász és egykori újságíró is van a polgármesterek között. A vesztesek között is akadnak „sztárok”: Miklósa Erika operaénekes, Kozmann György világbajnok kenus és Pető Tibor szoros küzdelemben maradt alul.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt élsportolók mellett elismert színész és operaénekes, popzenész és transzvesztita celeb is megmérette magát az önkormányzati választáson, vegyes eredménynyel. Az egyik legnagyobb nyertes a Fidesz színeiben induló Borkai Zsolt, akit a győriek elsöprő többséggel választottak újra a város polgármesterévé. A szöuli olimpia lólengésbajnoka a választók csaknem 70 százalékának támogatását szerezte meg, s több mint háromszor annyi szavazatot kapott, mint szocialista ellenfele.
Újra polgármesterré választották Kerepesen az egykori újságírót, Franka Tibort. A radikális politikus az Összefogás Kerepesért Egyesület színeiben indult, s 70 százalékos támogatottsággal győzött. Egyesülete a város összes egyéni körzetét is megnyerte, így a képviselő-testületben is ők lesznek többségben. Újraválasztották falujában Rátóti Zoltán színészt is, így az előadóművész újabb négy évig lehet Magyarföld első embere.
Nem lett polgármester, viszont bekerült a zuglói képviselő-testületbe Janicsák István, a Z’-zi labor frontembere. Az énekes a szavazatok 12 százalékéval csak a harmadik helyet szerezte meg a Fidesz és az MSZP jelöltje mögött, a Zuglóiak Érdek-képviseleti Egyesülete listavezetőjeként a töredék szavazatok alapján azonban mégis önkormányzati képviselő lett. A zuglói képviselő-testületbe bejutott egy egykori válogatott futballista is: Garaba Imre a Fidesz–KDNP színeiben indult, és saját körzetét elsöprő fölénnyel megnyerve lett a testület tagja.
Szoros küzdelemben maradt alul Vác polgármesteri székéért folytatott küzdelemben az élsportoló Pető Tibor. A világbajnok kétpárevezős 155 szavazattal kapott kevesebbet a függetlenként induló, polgármesterré választott Fördős Attilával szemben, akit a KDNP és a Nemzeti Fórum támogatott. Az eddigi városvezető, a szocialista Bóth János 28 szavazattal előzte meg Petőt. Bóth János tegnap azonban közölte, kéri a szavazatok újraszámlálását.
A függetlenként induló Lóránth-Miklósa Erika, világhírű opera-énekesnő egy szavazattal maradt alul ellenfelével, Marics Józseffel szemben, így az utóbbi lesz a kis falu, Bakonykúti polgármestere. Kozmann György világbajnok kenus is kiválóan teljesített: a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg, pedig párttámogatás nélkül, függetlenként indult. A sportoló csaknem két és félszer annyi szavazatot kapott, mint szocialista ellenfele, és csak a Fidesz jelöltje tudta őt megelőzni.
A celebek közül egyedül Rácz Károly, alias Terry Black ért el csúfos eredményt: a transzvesztita előadóművész az MSZP színeiben szeretett volna bekerülni a tököli képviselő-testületbe, de körzetében mindössze 22 szavazatot tudott összegyűjteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.