Támogatás az őshonos állatfajtákra

Dénes Zoltán
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma jár le az őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákkal kapcsolatos támogatás igénylésének határideje, amelyet rövid időre ismét megnyitott a vidékfejlesztési tárca. A szakminisztérium több ponton módosította a vonatkozó rendeletet. Legfontosabb változás, hogy a támogatási döntés jogerőre emelkedése előtt lehetővé tették a támogatás jogutódlását a természetes személyek között – közölte a Magyar Agrárkamara. Emellett hatályon kívül helyezték a rendelet azon passzusát, amely lényegében az állatállomány növelését akadályozta, mivel a forrás végeredményben költségkompenzáció. Ugyanis e konstrukció során a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákat az eredeti tartási és takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek mellett kell tenyészteni. Ez pedig a legtöbb esetben többletköltséget jelent az állattartó számára, másrészt bevételkiesés is jelentkezhet a kisebb hozamok miatt. A támogatás tehát a kieső jövedelem és többletköltségek ellentételezését szolgálja. A törvény szerint őshonosságuk miatt védett állatfajtáknak kell tekinteni azokat, amelyek Magyarország természetföldrajzi környezetében alakultak ki, illetőleg tartásuknak, tenyésztésüknek történeti hagyománya van. Ilyen többek között a szürkemarha, a mangalica és más ló-, juh-, illetve baromfifajták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.