Tárgyakba öntött életigenlés

Problémamegoldás, rendszerszemléletű tervezés vagy csak egyfajta megközelítés, válasz az örök hogyan érdemes élni dilemmára; még senki nem véste kőbe a design definícióját, és jól is van ez így. Hétfőn kiosztották a hazai tervezők idei elismeréseit, a designhét pedig tovább pörög. Hetvenkét üzlet, bemutatóterem és designműhely kínálja termékeit egészen vasárnapig.

Klementisz Réka
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország kultúrközponttá tett iparvárosai a Ruhr-vidéken, már a design lendületére, a kulturális alapú városfejlesztésre alapozták a jövőt, itthon még csak kevés város, vállalkozás meri meglovagolni az európai tendenciát. Pedig ha valamiben, a magyar tervezők szellemi tőkéjében bőven van kihasználatlan gazdasági tartalék. Ebben minden szakértő egyetért. A designhét célja idén sem más, mint a figyelemfelkeltés; előadásokkal, háttérbeszélgetésekkel dúsított programdömpinggel igyekszik ráébreszteni a magyarokat arra, amit a finnek már például evidenciaként tudnak. A hazai tervezőkre építő tárgykultúra mindenkinek hasznot hoz a konyhára, arról nem is beszélve, hogy a hétköznapi, megfizethető igényesség pénzben ki nem fejezhető hozzáadott érték.
A széles tömegek számára elérhető formatervezés abszolút sikertörténete, az IKEA a legjobb példa arra, mekkora üzlet van az életstílust termékké alakító formatervezésben. A mindössze tizenhét éves Ingvar Kamprad 1943-ban alapította meg vállalkozását Dél-Svédországban, a skandináv design zászlósának számító üzletlánc első magyarországi üzlete pedig 1990-ben nyitott. A jubileum apropóján a Gödör klubban interaktív kiállítás összegzi a mindenki számára elérhető design fejlődését napjainkig; vasárnap már a szintén széles közönségnek szánt egyedi termékekkel csábító művészpiac, a WAMP kísérőrendezvényeként.
Pénteken Budapestre érkezik a hét olasz sztárvendége, az építészként, formatervezőként, lakberendezőként egyaránt világhírű Paola Navone, aki a szemléletformálás jegyében péntek délelőtt 11-kor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen előadást is tart az érdeklődőknek. Akit inkább Navone munkái érdekelnek, a Roomba Home Culture kiállítóterében átfogó tárlaton tekintheti meg őket.
Műhelytitkokra éhezők kincsesbányája lehet a Magyar Állami Operaház díszletműhelye és a Mafilm fóti díszletkomplexuma. Előbbibe a Designterminál szervezésében szombat délelőtt két turnusban, utóbbiba vasárnap délelőtt lehet bejutni. A külföldi szuperprodukciók díszletei között Ágh Márton látványtervező kalauzolja a látogatókat, a buszok az Erzsébet térről indulnak. A designhétprogramok részleteit a www.designhet.hu oldalon érdemes böngészni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.