Távoli gólok, fölé lőtt büntető

MTI
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tegnapi, bochumi forrású hír szerint a 2009. tavaszi Újpest–Honvéd labdarúgó-bajnoki mérkőzés is szerepel azon találkozók között, amelyeket a tavaly novemberben kitört fogadási botrány ma kezdődő perének gyanúsítottjai befolyásoltak. A vád szerint a négy német férfi 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegetett meg futballistákat és játékvezetőket Németország, Belgium, Szlovénia, Horvátország és Svájc mellett Magyarországon is. A felvett nyereményt 1,6 millió euróra becsülik. A honi NB I-ből a 2009. április 24-én játszott és
3-0-s hazai győzelemmel végződött Újpest FC–Budapest Honvéd mérkőzést nevezi meg a német hírügynökség.
Kovács Zoltán újpesti sportigazgató tegnapi közleményében így fogalmazott: – Ahogyan az elmúlt másfél évben, úgy most sem kapott az Újpest FC semmilyen hivatalos, írásbeli értesítést, megkeresést. Ahogyan eddig, úgy a továbbiakban is nyitottak vagyunk az együttműködésre mindenkivel, aki ezeket az ügyeket kivizsgálja. – George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa hasonlóan reagált: – Hivatalos értesítést nem kapott a klub, így mi semmit sem tudunk erről. De amint ez megtörténik, azonnal reagálunk a fejleményekre. – A sok bizonytalanság mellett a másfél évvel ezelőtti tudósítások alapján tény, hogy Rabóczki Balázsnak a mérkőzés elején és a végén is távolról lőtt gólt Kabát Péter. A volt válogatott kapustól 2009 nyarán gyorsan megvált a kispesti klub, s azóta sem talál magának komoly csapatot, ez év elején például Móron tűnt fel a helyi harmadosztályú gárdában. Pedig még csak harminckét éves, sérülése nincsen. Ő védett azon a 2009. júliusi isztambuli Európa-liga-selejtezőn is, amin 5-1-re kapott ki a Honvéd a Fenerbahcétól, s amit az UEFA vizsgál. Visszatérve az Újpest elleni, ominózus derbire, a 38. percben, 0-1-es állásnál büntetőhöz jutottak a piros-feketék, de azt Hercegfalvi Zoltán csúnyán fölélőtte. A szintén egykori válogatott csatár is nem kívánatos lett tavaly nyáron Kispesten, s csak jó messze, Amerikában talált magának munkát és egyben csapatot, a Kansas City Wizardsot.
A mostani bochumi ügyben a Bundesliga 2-ből az Augsburg– Osnabrück (2009. április 17., 3-0) összecsapás is érintett. Ezen a találkozón Torghelle Sándor, a hazaiak magyar csatára is szerepelt, míg Szabics Imre a cserepadon kapott helyet. Mondjuk a győztes felet ritkábban keresik meg a csalásra felbujtók… Az ügyészség szerint összesen 15 német másodosztályú találkozót bundáztak meg a vádlottak, emellett a szlovén és a horvát élvonalból egy-egy, Svájcból hét, Belgiumból pedig három második vonalbeli meccset befolyásoltak. Egy El-mérkőzés is szerepel a listán, a 2009 novemberében játszott FC Basel–CSZKA Szófia összecsapás. A Der Spiegel szerint az ügy fővádlottja a 55 éves Nürettin G., aki összesen 158 meccs befolyásolásában gyanúsított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.