Teherán Libanon oldalán áll

Munkatársunktól
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán elnöke védelmébe vette hazája nukleáris programját kétnapos libanoni látogatása során, s arra szólította fel a kicsiny országot, hogy saját nukleáris programot indítson.
Mahmúd Ahmadinezsád a bejrúti egyetemen tartott előadást, amelyben közölte, a Nyugat megakadályozza az iszlám világot a nukleáris technológia megszerzésében, ám ebbe Teherán nem nyugszik bele. Bírálta az Egyesült Államoknak a térségben folytatott tevékenységét s azt, hogy civileket öl meg a terrorizmus elleni harc örvén Afganisztánban. Megerősítette, hogy Irán, ahogy eddig, ezentúl is Libanon oldalán áll.
Ezt aggodalommal vette tudomásul az Egyesült Államok, és újra kérdésessé vált, hogy a százmillió dolláros segélyt elküldik-e Bejrútba. A pénzt korábban megígérték, de két demokrata képviselő tiltakozása miatt befagyasztották az átutalását, mivel határ menti összecsapás volt izraeliek és libanoniak között. Később a kongresszus mégis engedélyezte a segély elküldését, ami most újra kétségessé vált, látván, milyen örömmel fogadják Ahmadinezsádot Libanonban. A pénz a libanoni hadsereg fejlesztésére szolgálna, így próbálván kiütni a nyeregből az ország déli részét teljesen uralma alatt tartó Hezbollahot.
Az amerikaiak azt is sérelmezték, hogy az iráni elnök szükségtelen provokációként elment Libanon és Izrael határára. Izrael sajnálatát fejezte ki, hogy „Libanon hagyja magát lerombolni egy embertől, aki nem is arab”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.