Tényleg nem csak a húszéveseké a világ

Ballai Attila
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran hallani, hogy ami elég a hazai NB I-ben, azzal a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában nem lehet komoly meccset nyerni – ám e tekintetben a szombati MKB Veszprém–Kolding rangadó az a kivétel volt, amely erősíti a szabályt. A hazaiak harminc perc fogáskeresés (13-16) után a szünetet követő hét percben 7-0-s rohammal térdelő helyzetbe küldték ellenfelüket (20-16), és onnantól már nem is engedték felállni (a végeredmény 31-28). Olyan intenzitással és koncentrációval persze képtelenség hatvan percen át játszani, ahogyan a 31. és 37. perc között sikerült, hisz az 60-0-s diadalhoz vezetne; 29-22-nél így is felsejlett akár a tízes különbség is, de ezt a 31-28-at is nagyon meg kell becsülni.
Egyrészt, mert a Hamburg és a Montpellier után a Veszprém harmadik klasszis riválisát is legyőzte, így egyedüli százszázalékosként vezeti négy forduló után a B csoportot. Másrészt, mert a vállát még mindig fájlaló Eklemovics nélkül, a sérülten is öt gólt szerzett Suliccsal, valamint a térdműtétjével e mecscset megvárt Periccsel állt fel az MKB, amelyben ezúttal Fazekas mellett a hétgólos Perez tűnt ki. A 39 éves átlövő a huszadik perc után szállt be, és bizonyította, ha igazán tempót fog, a kézilabda-tudomány mai állása szerint még mindig megfékezhetetlen. Bár a férfi szakágban már régen nem csak a húszéveseké a világ; Perez például többször a 41 éves Garraldával találta magát szemben, a mezőny legeredményesebbje pedig a kilencgólos, 38 esztendős Lars Christiansen volt.
A Pick Szeged a C csoportban mindvégig kétségessé tudta tenni vendéglátója, a spanyol Valladolid győzelmét, de a tisztes, 26-23-as vereségért sem jár pont, így az alföldiek négy kör után ötvenszázalékos teljesítménnyel harmadikok. Arra azonban minden reményük megvan, hogy e nyolcaddöntőt érő pozíciót meg is őrizzék.
A női BL-ben a Győri Audi ETO KC a Zvezda Zvenyigorodtól elszenvedett 31-28-as nyitó vereség és tegnapi vendége, a horvát Podravka Koprivnica relatív gyengesége miatt győzelmi kényszerben kezdett. A sérülése után lábadozó Spiridon is csatasorba állt, Amorim viszont nem, és lövőerőben el is maradt az ETO a szokásostól. No meg szinte minden egyéb játékelemben. A szimpatikus áldozat szerepére készülő kaproncaiak így lassacskán nekibátorodtak, 14-14-nél kiegyenlítettek, majd a 18-15-ös szünet után a második harminc percben mínusz hatról is visszajöttek 23-22-re. Pálinger Katalin többször is megmentette az ebben a félidőben mindössze kilenc gólra képes mezőnytársait, a döntetlen elkerülése érdekében ziccert és hetest is védett, végül 27-25-re sikerült kiszenvedni a győzelmet.
Szombaton Ljubljanában is nyerni kellene, csakhogy ott sokkal nehezebb lesz, mert a szlovén házigazda egyaránt öt góllal múlta felül a Podravkát és az orosz Zvezda Zvenyigorodot is.
A női EHF-kupába is bekapcsolódott a két magyar induló. A legjobb 32 közé jutásért a Békéscsaba pályaválasztóként 32-23-ra verte a szlovén RK Ljubljanát, a Vác pedig a lengyel Gdynia otthonában nyert 40-32-re, azaz mindkettőjük továbbjutása szinte bizonyos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.