Terhelő vallomások Bakonyira

Swendt Pál
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mal Zrt. főmérnökékének terhelő vallomása is hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hétfőn előállította, őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki Bakonyi Zoltánt, a társaság cégvezetőjét az iszapkatasztrófa miatt elrendelt büntetőeljárásban. Az ORFK nem kívánta kommentálni a Blikk ezen értesülését, de nem is cáfolta a lapban közölteket, melyek szerint a gyanúsított, és a zrt. felső vezetői tudtak a tározó gátszakadásnak veszélyéről, de elhallgatták azt, s nem tettek semmit. Az eljárásban tanúként meghallgatott főmérnök vallomására hivatkozva az újság azt közölte: az alkalmazott terhelően nyilatkozott a cég irányítóiról, és beszélt a Mal egyik üzemében tapasztalható súlyos munkabiztonsági hiányosságokról is. A rendőrség közleménye szerint Bakonyi Zoltán elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztó rendszerek kialakítását. A cégvezetőt az NNI több ember halálát okozó közveszélyokozással, környezetkárosítással gyanúsította meg. Bakonyi vallomást tett, de tagadta a bűncselekmény elkövetését. A Veszprémi Városi Bíróság ma 13 órakor dönt arról a rendőrségi előterjesztésről, amelynek alapján a megyei főügyészség a gyanúsított harmincnapos előzetes letartóztatását indítványozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.