Több sebből vérezve

Munkatársunktól
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rotterdamban a női egyéni és a csapatverseny selejtezőjével ma kezdődik meg a tornászvébé, amely két negatív töltetű hírrel a napokban már középpontba került. A házigazdák számára felettébb kínos, hogy legeredményesebb versenyzőjük, a világ- és Európa-bajnok Yuri van Geldert egyéves eltiltásának letelte után megint kokainhasználaton kapták. Bár a gyűrű szerspecialistája tagadja, hogy újra droghoz nyúlt volna, hazája szövetsége ezzel indokolta a visszaléptetését. Az észak-koreai tornászlányokat senki nem gyanúsítja drogozással, viszont a vb-2. Hong Szu Dzsong nem egyértelmű születési dátuma miatt a nemzetközi szövetség (FIG) a KNDK-t kizárta a vb-ről. Az egyre fiatalabb versenyző először 1985. március 9-én született, a 2007-es vb-re nevezve 1986. március 9-én, az idei vb indulói listáján pedig 1989. március 9. szerepelt a neve mellett. Az ügyet bonyolítja, hogy a tornásznő húga (?), a pekingi olimpián ugrásban aranyérmes Hong Un Dzsong is 1989. március 9-én született… Az eset további furcsasága, hogy a FIG szabályai szerint az olimpián vagy vb-n az indulóknak az adott évben a 16. életévüket kell betölteniük, és a testvérpár – ha minden igaz – ennek a feltételnek eleget tesz. Viszont az észak-koreaiakat már érték csaláson, a kínai női csapatot pedig hasonló trükközés miatt éppen az idén fosztotta meg a sydneyi bronzérmétől a bekeményítő FIG.
Sajnos nekünk is megvan a magunk baja, mert női csapatunk első számú versenyzője, Böczögő Dorina a helyszínen porcsérülést szenvedett, s nem indulhat. A magyar színeket Csillag Tünde, Gombás Laura, Divéky Luca, Tóth Renáta, Lónai Hajnalka és Szabadfi Szilvia képviseli. A még több sebből vérző, erősen tartalékos férfiválogatottunkat Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Mihók Ádám, Nyers Csaba, Kállai Zoltán, Vlacsil Attila és Szabó Nándor alkotja. S mindkét csapatunknak a legjobb huszonnégy közé kellene kerülnie ahhoz, hogy a jövő évi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is teljes létszámban indulhassunk. A lólengésben négyszeres Európa-bajnok és kétszeres vb-2. Berki Krisztián most is dobogóesélyes, s Hollandia kedves emlék lehet számára: három esztendeje Rotterdam szomszédságából, Amszterdamból már hazahozott egy Eb-aranyat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.