Többlet a folyó fizetési mérlegben

MTI
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A folyó fizetési mérleg a második negyedévben szezonális kiigazítással 398 millió euró, korrekció nélkül 418 millió euró többlettel zárt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön. A többlet harmincmillió euróval kevesebb az első negyedévinél, de két és félszerese a tavaly második negyedévi 161 milliárdnak. Az elemzők 513 millió eurós mérlegtöbbletet vártak, amely a most közölt 418 milliós adatnak megfelelt volna, ha az MNB nem változtatott volna az import szállítási költségek elszámolási módszertanán. Az év első felében a folyó fizetési mérleg többlete 866 millió euró volt. A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 806 millió euró (221 milliárd forint) volt. A finanszírozási képesség 688 millió euró (187 milliárd forint) volt a második negyedévben. A féléves finanszírozási képesség 1,672 milliárd eurós öszszege többszöröse a tavalyi 253 millió eurónak. Szezonálisan kiigazítva az export és az import szintje tovább emelkedett az első negyedévhez képest, de a második negyedéves nettó áruexport kiigazított értéke (1,141 milliárd euró) kisebb az előző negyedévben elért egyenlegnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.