Tovább karcsúsodik a vidékfejlesztési tárca

Lapunk értesülése szerint akár 15-20 százalékos létszámleépítés is bekövetkezhet a korábbi környezetvédelmi és a földművelésügyi tárca összevonásával létrehozott Vidékfejlesztési Minisztériumban. A kormányváltás óta a tárcától eddig 62 főt bocsátottak el.

Dénes Zoltán
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem cáfolta a létszámleépítésekről szóló értesülésünket a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint 2010. május vége és október negyedike között 62 főt mentettek fel. E létszámba nem számolták bele a nyugdíjba vonulókat, az önként távozókat, illetve a május vége előtt felmentetteket. Lapunk úgy értesült, hogy a tárcánál további 15-20 százalékos elbocsátási hullám várható, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyivel csökken a két minisztérium összevonásával létrehozott új intézmény összlétszáma. Előfordulhat ugyanis, hogy feladatmegszűnés miatt megválnak egyes dolgozóktól, míg új feladatok keletkezése nyomán friss munkaerő felvétele mellett döntenek.
A Vidékfejlesztési Minisztérium végleges szervezeti és működési szabályzata szeptember végén jelent meg a hivatalos értesítőben. Ez meghatározza a minisztérium szervezeti felépítését és engedélyezett létszámát. – Az engedélyezett létszámnak megfelelő állomány kialakítása ennélfogva még folyamatban van, így erre vonatkozóan még nem tudunk pontos információt adni – közölte megkeresésünkre a tárca sajtóosztálya. A közzétett szervezeti és működési szabályzatból az olvasható ki, hogy a tárca előreláthatóan 735 fővel fog működni, amiből közel kétszázan a környezetvédelemért felelős államtitkársághoz fognak tartozni. A környezetvédelmi minisztérium és a földművelésügyi tárca engedélyezett összlétszáma megelőzően 769 fő volt.
Gráf József korábbi agrárminiszter 2006 nyarán arról számolt be, hogy terveik szerint 2007 végére a tárca létszámát 320 főre, háttérintézményeinek létszámát pedig 12 ezerről 9 ezerre csökkentik. Ehhez képest a minisztérium 2010. évi eredeti költségvetési létszám-előirányzata 12 952 fő volt.

A szántók országa vagyunk. Magyarországon az uniós országok között a második legmagasabb a szántóföldi területek részaránya – közölte tegnap az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat szerint e tekintetben Dánia áll az élen: az ország területének 48 százaléka szántóföld. Magyarország a második 47 százalékkal, majd Lengyelország következik 36 százalékkal. Az erdős területek részarányát illetően 68 százalékkal Finnország, 66 százalékkal Svédország és 63 százalékkal Szlovénia áll az első három helyen. A füves területek aránya Írországban 64 százalékos, Görögország bozótosok tekintetében vezet, ahol ezek aránya 21 százalékos. A beépített vagy mesterségesen lefedett területek Hollandiában teszik ki a legmagasabb arányt 13 százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.