További támogatást ígért Barroso

Bóka Máté Ciprián
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök a vörösiszap-katasztrófából adódó tanulságokról és az ipari baleset következményeinek felszámolásáról is tárgyalt tegnap a pécsi jubileumi rektorkonferencia nyitó napján. Az európai politikus részvétét fejezte ki a katasztrófában elhunytak családtagjainak és további segítséget ígért Magyarországnak, de részletekről végül nem esett szó.
A konferencián angolul elmondott beszédében Orbán Viktor – utalva a katasztrófára – arra figyelmeztetett, a tudás felelősség nélkül rendkívül veszélyes, és az emberek ellen fordulhat. „Olyan tudás, olyan szakértelem áll az új évezred nagy válságainak hátterében, amely túlságosan a magánérdek szolgálatában állt, amely nem társult a közérdek iránti alázattal” – mondta a kormányfő.
A rendezvény díszvendégeként José Manuel Barroso is előadást tartott. A katasztrófa kapcsán közölte, az unió minden lehetséges módon támogatást nyújt hazánknak. A politikus a konferencia után csaknem háromnegyed órán át egyeztetett Orbán Viktorral, majd tájékoztatót tartottak. A magyar kormányfő elmondta: részletesen beszámolt az unió elnökének a katasztrófáról, a kormány lépéseiről, s megköszönte az unió gyors segítségnyújtását, mondván, aki „gyorsan ad, ki kétszer ad”.
José Manuel Barroso elmondta, sajnálattal látta, milyen hatalmas károkat okozott a tragédia, ám hazánk rendkívül gyorsan reagált és tette meg a szükséges lépéseket. „Teljes mértékben elismerjük a magyar hatóságok hozzáértését és a gyors fellépését” – jelentette ki. Elhangzott az is, a korábban hazánkba érkezett uniós szakértői csapat után hamarosan újabb olyan szakember segíti majd a veszélyelhárítást, aki mindent tud az iszap károsító hatásairól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.