Türelemjáték után offenzíva Kandahárban

Zord Gábor László
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért az előkészítés, a múlt héten „aktív harci” fázisukhoz érkeztek a tálib mozgalom bölcsője, Kandahár városa elleni amerikai műveletek Afganisztánban – adták hírül a nyugati médiumok helyszínen tartózkodó tudósítói. A nagyváros környékén eredetileg nyár elejére tervezték ezt a lépést, ám a korábbi tapasztalatok – például a felemásra sikeredett mardzsai offenzíva a szomszédos Helmandban – arra intették az amerikai hadvezetést, hogy csak a lakossági kapcsolatok hosszas, anyagi javakkal kellően alátámasztott kiépítését, az ellenállók hálózatainak aprólékos felfedését követően bocsátkozzanak komolyabb harcokba.
Az óvatosság indokolt: a helyiek kötődnek leginkább a 2001-ben megdöntött tálib mozgalomhoz, melynek vezetője, Omár molla is az egyik itteni járásban született. Az amerikaiak őrjáratokkal igyekeznek kiprovokálni az ellenállók rajtaütéseit, hogy ezzel kitegyék őket a NATO-légierő csapásainak. A környék hemzseg is az ideális lesállásoktól: dús a növényzet, mindenütt gránátalma- és szőlőültetvények sorakoznak, az egyik haditudósító fotóin háromméteres marihuánanövények tövében hasaltak a megtámadott amerikai katonák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.