Turistákat raboltak el Mexikóban

Hétvégi pihenésre érkező nyaralókat raboltak el fegyveresek a híres üdülőhelyen, Acapulcóban. A húsz ember sorsáról egyelőre nincs hír, feltételezik, hogy a mexikói drogbárók terrorjának estek áldozatul.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyveresek raboltak el húsz turistát Acapulcóban, a mexikói üdülőparadicsomban a múlt hét végén. A banditák indítékairól és a nyaralók hollétéről egyelőre semmit sem tudnak a hatóságok – adta hírül az AFP. A Michoacán szövetségi államban lévő Moreliából autókkal érkező gyári munkásokra akkor támadtak rá, amikor a szállodájukba tartottak. A huszonkét tagú csoportból egy fiatal nőnek sikerült kiszabadulnia a banditák gyűrűjéből, egy férfi pedig nem is került a kezük közé, mert éppen bevásárolt, amikor a társait körülvették.
Michoacan a bázisa a hírhedt La Familia nevű drogkartellnek, amelynek hatalma a kábítószer-csempészet egyik központjának számító Guerrero szövetségi államra is kiterjed. Az ahhoz tartozó Acapulcóban az idén májusban tizenhárman estek áldozatul az egymással rivalizáló bandák harcának, köztük öt rendőr és négy civil, akit nemcsak megöltek, hanem le is fejeztek. Guerrero az egyike azoknak a szövetségi államoknak, amelyet az elharapódzó erőszak miatt igyekeznek ellenőrzésük alatt tartani a kormánycsapatok, de eddig a térségbe vezényelt ötvenezer katona sem tudta megfékezni a drogbárók terrorját.
Az acapulcói emberrablás után egy nappal Durangó szövetségi állam egy hegyi településén is vérfürdőt rendeztek az egymással csatázó drogbandák, a köztük kirobbant tűzharcban tizennégyen haltak meg. A San José de la Cruz nevű falu utcáin a rendőrök szanaszét heverő holttestekre bukkantak – jelentette az AP. Feltételezik, hogy a fegyveresek hajba kaptak egy kábítószer-szállítmányon.
Durango állam a Sinaloa kartell egyik fellegvára. A szervezet vezetője, Joaquín Guzmán Mexikó egyik legkeresettebb bűnözője, amióta 2001-ben megszökött a börtönből, s az Egyesült Államok is hajszát indított a kézre kerítésére. A Sinaloa az északi határvidéken fekvő Ciudad Juárezben uralkodó Juárez klánnal évek óta csatázik a csempészútvonalak megszerzéséért. A Juarez kartell tagjai az utóbbi hetekben rövid idő alatt húsz gyilkosságot követtek el, s az áldozatoknak csaknem a felét a világ egyik legveszélyesebb városának tartott Ciudad Juárezben érte utol a vég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.