Ugródeszka vagy alapfeltétel

Bár Mocsai Lajos mester minősítésével élve a Hamburg valószínűleg a világ leggazdagabb kézilabdaklubja, az MKB Veszprém ma még nem a szezon mérkőzésére várja e krőzust a Bajnokok Ligája B csoportjának második fordulójára. Az összecsapást a napi és múlandó örömön és dicsőségen túl azért lenne remek megnyerni, hogy valamikor tavaszszal a szezon mérkőzése egyáltalán létrejöhessen. Mert afelől ugyan kétség sincs, hogy a magyar élgárda továbbjut a maga hatosából, de a nyolcaddöntő és a remélt negyeddöntő majdani pályaelőnye miatt messze nem mindegy, hányadikként. A Pick-Szeged rövidebb távú és föld közeli célokért, de ugyancsak győzni utazott Minszkbe.

Ballai Attila
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprémet éppen eléggé ismerjük és eleget méltatjuk – legutóbb múlt vasárnap, a Tatran Presov feletti, eperjesi 35-27-es BL-rajt alkalmával tehettük ezt. Ezért nézzük a Hamburgot, a mai riválist, amely ugyanazon a napon, fél órácskával korábban úgy nyert 30-26-ra Montpellier-ben, hogy a kilencezer néző által hajtott, Karabatic vezérelte franciák szünetben még 15-12-re vezettek; roppant hatásos erődemonstráció, amelyből a horvát légióstrió a gólok felével, tizenöt találattal vette ki a részét, Duvnjak 6, Lackovic 5, Vori 4 megoszlásban. Mellettük német, francia, lengyel és skandináv sztárok okozzák a bőség zavarát Martin Schwalb edzőnek, és ez nem puszta szófordulat, mert bár Gille-ék és Lijewskiék is fivérek, a hírek szerint korántsem családias a hangulat. Már csak azért sem, mert a 2007-es KEK-győzelem óta beteljesületlen vágy a BL-diadal. Háromszor rugaszkodtak neki, de mindháromszor lepattantak a Ciudad Realtól. 2008-ban és 2009-ben az elődöntőben – első évben csak 60-59-es összesítéssel, a másodikban már egy egy- és egy kétgólos vereséggel –, az idén tavaszszal, a negyeddöntőben 26-22-es hazai siker után 35-27-es idegenbeli pofonnal. A Bundesligában is az első hely a cél, és a nyitány csalódása után – a Göppingen 32-30-cal otthon tartotta a két pontot – a Hamburg 36-21-re „bekapta” a Hamm együttesét, majd négy újabb győzelem sorjázott a Magdeburg (32-27), a Wetzlar (27-22), a Hannover (39-28) és a Lübbecke ellen (40-27). Nem véletlenül jelentette ki Mocsai a kontinentális szövetség, az EHF honlapjának nyilatkozva: „Csak néhány olyan csapat van a világon, amely bárkit képes otthon és idegenben is legyőzni, és a Hamburg ezek közé tartozik.”
A Veszprém pedig reményeink szerint azok közé, amelyek még a Hamburgot is megverhetik. Amikor arról kérdeztük Mocsait, az internet, a kézilabdás honlapok, a szakadatlan közvetítések és videoelemzések korában kirukkolhat-e egyáltalán még valami váratlannal az MKB, vagy csakúgy, mint a sakkban, minden „megnyitási elméletet” adattár őriz, a vártnál biztatóbb választ kaptunk: „A kézilabda azért nem sakk. Például bármilyen meglepő, kaptunk Hamburgból egy levelet, amelyben a németek az egyik mérkőzésünk felvételét kérik, és ők is ígérnek egyet nekünk cserébe. Mi elküldtük a Tatran-meccsünket, de ha abból készülnek fel ellenünk, ahhoz képest tudunk még újat mutatni. Mi viszont többször is megnézzük őket, feltérképezzük a gyenge pontjaikat, és azok ellen indítunk támadást. Ez már Eperjesen is bejött, pedig ott nagyon hegyezték ránk a fogukat. Ilyenkor hét közben is a hét végén követendő, speciális taktikát gyakoroljuk, a játékosok adott esetben az edzésen még nem is tudják, mit miért csinálunk.”
Lényeg, hogy a meccsre kiderüljön. Mert a négy továbbjutó közé beférkőzni alapkövetelmény, de előre tekintve a kieséses szakaszra, a nyolcaddöntőben az 1. és a 2., a negyeddöntőben pedig már csak a csoportelső élvezi a pályaelőnyt, azaz vívhatja saját csarnokában a visszavágót. Mivel a Hamburg nyert a csoport három élklubja egyikének otthonában, Montpellier-ben, a mai veszprémi győzelem a második helyhez ugródeszka, az esetleges elsőhöz alapfeltétel volna.
Az MKB-nál ezzel mindenki tisztában van. Így valószínűleg Nikola Eklemovics sem hagyná ki a partit, pedig Mocsai helyzetjelentése szerint „a vállával bajlódik, negyedik hete nem tudja a lövő kezét felemelni”. A többiek fel tudják; de ők se feltartott kézzel indulnak majd a csatába.
n
Minszkben a Szeged. A Pick-Szeged a svájci Schaffhausen feletti, hazai 29-26-tal rajtolt, és ha ma nyerne a fehérorosz Dinamo Minszk otthonában, a fele utat már meg is tenné a legjobb 16 felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.