Új cigányügyi testület kezd munkához

Hathatósan kívánja a kormány szolgálni a mélyszegénységben élők, a leszakadtak, a kiszorultak ügyét – mondta Balog Zoltán államtitkár a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság első ülésén.

Joó István
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalakult tegnap a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság. Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára lapunknak elmondta: megvalósult az a módszer, amellyel a kormányzati struktúrán belül hathatósan kívánják szolgálni a mélyszegénységben élők, a leszakadtak, a kiszorultak ügyét. A társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság elnöke maga az államtitkár, társelnöke Farkas Flórián lett.
Balog rávilágított: a további kilenc államtitkárság bevonásával létrehozott bizottságnak az a célja, hogy olyan programok létrejöttét és működését segítse elő, amelyek egyszerre serkentik a gazdasági növekedés beindítását és a társadalomfejlesztést. Már a megalakulás napján elindult egy konkrét felzárkózási program. Ez a vízrendszer-karbantartási közmunkaprogramhoz kapcsolódik, amely az árvízi és belvízi katasztrófák miatt időszerű. A terv szerint e program tízezer hátrányos helyzetű roma és nem roma embernek ad munkát, képzést, valamint lakhatási segítséget, a foglalkoztatottak gyermekeinek pedig oktatási felzárkóztatást. A kormány a cigány civil szervezetekkel, önkormányzatokkal is intézményesíteni kívánja a kapcsolatot, de azt egy cigány koordinációs tanács keretében képzelik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.