Új élet kapujában

Munkatársunktól
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chilei pszichológusok szerint a kiszabadított bányászok élete aligha tér vissza az eddigi kerékvágásba, jellemükre, pszichéjükre óhatatlanul kihat majd, hogy a közfigyelem rájuk irányul. Még hat hónapig megfigyelés alatt tartják ugyan őket, de két napnál tovább – amíg a kórházi vizsgálatok folynak – nem tudják tőlük távol tartani az újságírókat, a filmgyártókat és az írókat, akik máris seregestül vadásznak az évszázad menekülési sztorijára.
Egyelőre nem lehet tudni, maguk a bányászok mit akarnak kezdeni egyedülálló megpróbáltatásuk történetével. Néhány napja azt az üzenetet küldték a mélyből, hogy megfogadták egymásnak, nyomorúságuk sok részletét soha senkinek nem fogják elmondani. Más források szerint viszont azt fogadták meg, hogy együtt teszik pénzzé a történetüket, s nem hagyják felhígulni a drámát a különféle lapoknak adott nyilatkozatokkal. Ezt a verziót támasztja alá, hogy az elmúlt hetekben sorra a felszínre küldték azokat a holmikat, amelyek a lenti életükhöz tartoztak, mert az emléktárgyak értéke a későbbiekben igencsak nagyra nőhet.
Mario Sepulveda szabadulása után az AP-nek azt mondta: ezután sem akar megválni a munkájától, a többiek azonban állítólag soha többé nem akarnak visszatérni a bányába. Erre egyébként jó ideig akkor sem szorulnának rá, ha megőriznék több mint két hónapos rabságuk titkait. A távirati iroda beszámolója szerint Leonardo Farkas, a bánya magyar származású tulajdonosa a 33 bányász családjának egy-egy tízezer dollár értékű csekket ajánlott fel az ágazat nevében, ezenfelül pedig létrehozott egy alapot a bajba jutott vájárok megsegítésére. További bevétellel kecsegtet az a 10 millió dolláros kártérítési per is, amelyet 27 érintett család indított a San José-i bánya tulajdonosai ellen.
Claus Behn, a chilei egyetem professzora azonban arra figyelmeztet, hogy megfelelő pénzügyi tanácsok híján a váratlanul érkező vagyon gyorsan elpárologhat. Brandon Fisher, a mentő alagutat fúró Center Rock vállalat elnöke viszont azért aggódik, mert a nagy pénz ígérete a most barátokká lett bányászok között is érdekellentéteket szülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.