Újdonságok a festészet ünnepén

A IX. Magyar festészet napja továbbra is a hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepe. A már hagyománnyá vált utcatárlat, Doyenek kiállítás, a csíki festők, a miniatűrök és más, közkedvelt és várt események mellett az idén számos újdonsággal is találkozhat az, aki október 18-ig között ellátogat a fesztivál rendezvényeire.

Andor Anna
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Szent Lukács, a festők védőszentjének napja csak október 18-án lesz, a IX. Magyar festészet napja rendezvényei már október 11-én elkezdődtek a csíki és háromszéki festők műveiből válogatott kiállítással, a Magyar Alkotók Házában, ahol sok művész először mutatkozik be képeivel a budapesti közönségnek. Kedden délután a Csók István Galériában az 57. Vásárhelyi őszi tárlat díjazottjainak nyílt kiállítása, tegnaptól újra várja a látogatókat a népszerű Miniképek tárlat a Mednyánszky Galériában.
A művészeti ünnep megbecsülésének jele, hogy az idén csatlakozott a programsorozathoz, és a hivatalos megnyitó helyszíne is lesz a Magyar Nemzeti Galéria. A központi rendezvény ma délutántól a Doyenek kiállítással, valamint Atlasz Gábor és társulatának előadásával, táncos „zarándoklatával” várja a közönséget. A Magyar Nemzeti Galériában szervezett megnyitó ad majd teret az életműdíj átadásának is. 2003-ban Lossonczy Tamás, 2004-ben, Kokas Ignác, 2005-ben Sváby Lajos, 2006-ban Gerzson Pál, 2007-ben Deim Pál, 2008-ban Konok Tamás, tavaly pedig Bartl József kapta meg az elismerést, amelynek idei birtokosa az 1916-ban született Breznay József. A tucatnál több hazai és nemzetközi díjjal elismert, 94 évesen is aktív festő expresszív, szimbolikus tartalmú, a szürrealizmushoz közeli, de mindvégig realista festményeire a felfokozott fantázia, dekoratív színgazdagság jellemző.
Holnaptól az Újbuda Galériában a XI. kerületi önkormányzat Újbu-da Képkeretben című pályázatára érkezett alkotások láthatók, míg este a Fonóban a kortárs festészeti kiállítás mellett performansz és koncert várja a látogatókat. Szombaton a szegedi REÖK-palotában az élesdi művésztelep mutatkozik be, míg vasárnap a Róth Miksa Emlékházban Színorgia címmel az üvegfestők tárlata nyílik meg.
A tavaly zajos sikernek örvendő utcatárlat az idén október 20-tól, a kulturális főváros címhez is csatlakozva, 30 képre bővített anyaggal, Pécsett nyílik meg. A nagyméretű pannókat a régi városfalakon helyezik majd el. A kiállított művek nem egy stílusirányzatot képviselnek, hanem elsősorban a művészek szubjektív érzéseit, indulatait, a kor lenyomatait tükrözik. A fentieken túl több tucat helyszín csatlakozik rendezvénnyel, kiállítással az alapítvány szervezésében zajló programokhoz és bővítik ki a magyar kortárs festők ünnepét. A részletes program megtekinthető a www.festeszetnapja.hu oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.