Újra termel a timföldgyár

Ma ad tájékoztatást az Országos Rendőr-főkapitányság a kolontári vörösiszap-katasztrófa okozása miatt elrendelt nyomozásról – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a rendőrség az eljárásban már meggyanúsított Bakonyi Zoltán cégvezető mellett újabb olyan terheltet vagy terhelteket nevezhet meg, akinek, akiknek szerepük lehetett abban, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek nem volt katasztrófaelhárítási terve.

Munkatársainktól
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A timföldgyárban ma déltől újraindul a termelés. A keletkező vörösiszapot egy új, eddig még nem használt, de a szükséges engedélyekkel rendelkező tározóba fejtik.
Információink szerint a veszteséges termelés miatt ki akart vonulni Magyarországról a Mal Zrt., ezért nem új tározók építésébe kezdett, hanem a régiek kapacitását igyekezett a végsőkig kihasználni. Ez is közrejátszhatott abban, hogy cég kolontári vörösiszap-tározójának átszakadt a gátja, amelyre nem volt statikailag megalapozott építési engedély.
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár tegnap közölte, 2002-ben repedések keletkeztek a tározó oldalfalán, de akkor sikerült megakadályozni a katasztrófát. Most, nyolc évvel később viszont elmaradt a javítás, ezért csúszhatott meg az alap nélküli tározó gátja. Az államtitkár bejelentette, a kolontári lakosok péntek déltől visszatérhetnek otthonaikba, ugyanis a települést átszelő új gát megfelelő biztonságot nyújt.
Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő közös levélben kér segítséget a magyar állampolgároktól a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.

Részletek a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.