Újraindul a gyártás a Mal Zrt.-ben

Ma déltől újra termel az ajkai timföldgyárat üzemeltető, állami felügyelet alatt működő Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. Az Országos Rendőr-főkapitányság ma ad tájékoztatást a kolontári vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt nyomozásról, a házkutatásokról és iratlefoglalásokról. Közben Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő levélben kér összefogást a lakosságtól.

Mizsei Bernadett
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A direktíva próbája. A magyarországi iszapömlés az első komoly próbája lesz annak a néhány éve hozott uniós jogszabálynak, amelynek alapján a szennyezést okozó cégeknek meg kell téríteniük az általuk okozott környezeti kárt – írta szakértői véleményeket idézve a Financial Times. A környezetszennyezési anyagi felelősségviselésről 2004-ben elfogadott EU-direktívát eddig csak szórványosan léptették életbe az EU-ban. James Thornton, a ClientEarth nevű európai környezetvédelmi jogi lobbiszervezet vezetője szerint ha ezt az előírást most nem érvényesítik megfelelő módon, akkor a jogszabály értelmét veszítheti nem csupán Magyarországon, de az EU egészében is. (MTI)


Újra termel az ajkai timföldgyárat üzemeltető, állami felügyelet alatt működő Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. – közölte a vállalatot felügyelő kormánybiztos szóvivője. Petróczi Tímea leszögezte, a biztonságos működést a hatósági engedélyek alátámasztják. A cég felügyelői már valamennyi dokumentumot átvették. Az újraindított termelés során keletkező vörösiszapot egy új, eddig nem használt, de engedélyekkel rendelkező tározóba fejtik. Az ajkai timföldgyárban október 5-én állították le a termelést, miután Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felfüggesztette a Mal Zrt. termelői tevékenységét a vörösiszap-katasztrófa miatt.
A 2002-ig vezérigazgatói posztot betöltő Baksa György felhívta a figyelmet arra, hogy már 13 évvel ezelőtt is okozott szennyeződést az ajkai zagytározó vörösiszapja, és ezért kártérítést fizettek a károsultaknak. Akkor a VI-os tározó még rekultiválatlan részén, egy ezer négyzetméternyi területről a kiszáradt vörösiszapot széthordta a szél, beterítve Ajka–Tósokberénd egy részét. Baksa szerint a tározóknál dolgozóknak észlelniük kellett volna a X-es kazettán keletkezett repedéseket, buzgárokat, és ha megfelelően védekeznek, elkerülhették volna a katasztrófát.
Úgy tudjuk, az Országos Rendőr-főkapitányság ma közleményben tájékoztat a kolontári vörösiszap-katasztrófa okozása miatt elrendelt nyomozásról, azokról a házkutatásokról és iratlefoglalásokról, amelyeket az elmúlt napokban végzett az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda. Igazságügyi forrásokból úgy tudjuk, a rendőrség az eljárásban már meggyanúsított, a Mal Zrt.-t eddig vezető Bakonyi Zoltán mellett újabb olyan terheltet vagy terhelteket nevezhet meg, akiknek szerepük lehetett abban, hogy a társaságnak nem volt katasztrófaelhárítási terve.
Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő közös levélben kér segítséget a magyar állampolgároktól a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára. A levelet valamennyi magyar háztartásba eljuttatják a következő napokban. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta, a Magyar Kármentő Alapba csütörtökig 200 millió forint adomány érkezett.
George Patakinak, New York állam volt kormányzójának köszönhetően – tette hozzá – az Egyesült Államokban három szervezet, a Magyar Amerikai Koalíció és a Magyar Amerikai Szövetség mellett a Katolikus Kármentő Alap is segít a nemzetköz adománygyűjtésben. Schmitt Pál és Orbán Viktor közös levelét ma már mintegy 200 ezren vehetik kézhez, a hétvégétől pedig az újságok és az internetes portálok is közzéteszik ingyenes társadalmi hirdetés formájában. Az államfő és a miniszterelnök levelükben úgy fogalmaznak, hogy Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája történt október 4-én, amely után „nagy és cselekvő összefogás jött létre”, ennek köszönhetően pedig uralni lehetett a helyzetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.