Ukrajnában ismét az elnöké a hatalom

Székely Gergely
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat év után ismét az államfő az úr Ukrajnában, miután az alkotmánybíróság tegnapi ülésén alkotmányellenesnek mondta ki az ország alaptörvényében 2004. december 8-án eszközölt, az elnöki jogköröket jelentősen megcsonkító módosításokat, visszaállítva jogkörébe az 1996 júniusában elfogadott alkotmányt. Indoklása szerint a politikai reformként ismertté vált módosításokat a parlament az alkotmány megsértésével hagyta jóvá.
A határozat ismertetését követően az államfő jogi képviselője, Olena Lukas a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy mától Ukrajnában ismételten az 1996-ban elfogadott, akkor Európa által is az egyik legjobbnak ítélt alkotmány rendszabályozza Ukrajnában a társadalmi-jogi viszonyokat, ami elsősorban azt jelenti, hogy egyszer s mindenkorra befejezettnek lehet tekinteni a hatalmi háborúskodást és a jogköröket érintő marakodást. Arra a kérdésre azonban, hogy a politikai reform hatályon kívül helyezése nem kérdőjelezi-e meg az államfő, a parlament és a kormány legitimitását, csak annyit válaszolt, hogy az alkotmánybíróság döntésének végrehajtása mindenkire vonatkozik.
Ugyanakkor Julija Timosenko volt kormányfő alkotmányos puccsnak nevezte a történteket, ami szerinte merőben megváltoztatja Ukrajnát. Olekszandr Palij politológus úgy véli, hogy a döntés elsősorban a hatalmi ágak legitimitását kérdőjelezi meg, mivel az elnököt és a parlamentet is az alkotmánymódosítást követően érvényes jogi normák szerint választották meg, így rájuk nem terjedhet ki az 1996-ban elfogadott alkotmány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.