Űrszondát indított Kína a Holdhoz

Hírösszefoglaló
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évvel az első sikeres start után a kínai Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontjából a Long March 3C (Hosszú Menetelés) rakétával tegnap útnak indult Kína második holdszondája, a Change–2 – adta hírül a BBC.
A szonda öt nap alatt ér célba. Az Új Kína hírügynökség beszámolója szerint legalább hat hónapon át kering majd az égitest körül, hogy alkalmas leszállóhelyet keressen a későbbi expedíciók részére, elsősorban a tervek szerint 2013-ban induló Change–3-nak. A legjobb landolóhely kiválasztását a tizenöt kilométer magasságból készülő felvételek teszik majd lehetővé. A szonda feladata az is, hogy egy új technológiára épülő kommunikációs berendezést és egy nagy felbontású felvételek készítésére alkalmas kamerát is teszteljen. A tervek szerint egy hét év múlva induló szonda már kőzetmintákkal térne vissza, tíz év múlva pedig a holdra léphet az első kínai űrhajós is.
A kínai holdszonda hírére az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is bejelentette, hogy nem mondott le a Holdra való visszatérés tervéről, de embert nem, csak robotokat szándékozik az égitestre juttatni – írta a Space.com. Időpontot azonban nem közölt, csak azt, hogy előbb egy aszteroidát vesz célba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.