Vadászéknak mégsem kell fizetni

Bákonyi Ádám
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs pénzügyi követelése az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnak (OFA) a Vadász János vezette Szenior Foglalkoztatási Szövetség felé – közölte lapunkkal a szervezet. Mindez azért érdekes, mert az OFA decemberben még arról tájékoztatta lapunkat, hogy valószínűleg peres úton kell a vitás kérdéseket rendeznie, illetve tizenötmillió forintot visszaszereznie a volt szocialista politikus, szakszervezeti vezető elnökölte szervezettől. A Szenior Foglalkoztatási Szövetség több mint két éve kilencvenmillió forintot „nyert” az OFA-tól a 45 év felettiek foglalkoztatásának bővítésére oly módon, hogy az alapítvány meghívásos alapon, kizárólag a szövetséget pályáztatta, miután az megalakult. A projektet eredetileg 2008. december 31-ig kellett volna teljesíteni, eddig legalább száz városban kellett szenior foglalkoztatási klubokat létrehozni, illetve csaknem 13 ezer 45 év feletti embert munkahelyhez juttatni. A pályázat tavaly év végi elbírálásánál éles vita alakult ki, mivel beszámolójukban az „eredményeket” Vadászék nem támasztották alá dokumentumokkal. Ezek még így is lesújtók, noha a szövetség korábban még haladékot is kapott a teljesítésre: százból ugyanis hetvenhat klubot hoztak létre, de ami fontosabb, a vállalt 13 ezer helyett mindössze ezer 45 év feletti álláskeresőt juttattak munkához. Az elbírálás alapján a Vadász vezette szövetségnek 15 millió forintot kellett visszafizetnie az OFA-nak. Az alapítványnál most azzal magyarázták, hogy Vadászéknak mégsem kell fizetniük, hogy az elnyert 90 milliós támogatásból több részletben 72 millió forintot utaltak ki, és miután menet közben kiderült, hogy a teljesítés csak 80 százalékos, 72 milliónál (azaz a 90 millió 80 százalékánál) megállították a folyósítást. Akárhogy is van, Vadász János sikertelen próbálkozásai összesen csaknem háromszázmillió forintot emésztettek fel az előző kormányzat alatt. Miután részt vett az MSZP 2002-es választási programjának megalkotásában, Vadászt a közszolgálat reformjáért felelős kormánymegbízottá nevezték ki. A reform végül elmaradt, ám a Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatal létrehozása, működtetése, valamint a szakmai tanulmányok, illetve felmérések költségei összesen 210 millió forintot emésztettek fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.