Változásra váró kerületek

Nemcsak a főpolgármesteri poszton és a Fővárosi Közgyűlésben hozhat jelentős változást a vasárnapi önkormányzati voksolás, a választók a fővárosi kerületek többségében is leválthatják az eddigi balliberális vezetést. Az elmúlt években korrupciógyanús ügyek százai kerültek napvilágra, büntetőeljárások tucatjai indultak, és sok MSZP-s, illetve SZDSZ-es képviselő várja letartóztatásban a holnapi választást.

2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medián: Alacsony részvétel mellett Tarlós fölényesen győzhet. A Medián legfrissebb felmérése szerint kimondottan alacsony, 35 százalékos szavazói részvétel várható a vasárnapi önkormányzati választáson. Valószínű, hogy Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje fölényes sikert arat, illetve szűk kormánypárti többség jön létre a Fővárosi Közgyűlésben. – A kormányoldal több mint kétszer akkora szavazótábort tudhat maga mögött a fővárosban, mint a szocialisták. A biztosan szavazók 57 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP listájára, míg az MSZP-re 25 százalékuk. Tarlós Istvánra az összes válaszadó mintegy harmada, a biztos szavazóknak pedig több mint hattizede szavazna, köztük az MSZP és az LMP szavazóinak néhány százaléka is – olvasható az elemzésben.


Újbudán csak a napokban jutott a több éve tartó nyomozás új szakaszba: Molnár Gyulának (MSZP), a XI. kerület eddigi polgármesterének az október 3-i választási eredménytől függetlenül már hétfőn gyanúsítotti kihallgatásra kell mennie. A szocialista vezető csak hosszas huzavona után volt hajlandó átvenni az idézést abban az ügyben, amelyben volt SZDSZ-es alpolgármesterét hivatali visszaéléssel meggyanúsították. A Kopaszi-gáttal összefüggő ingatlanügyben indított büntetőeljárásban a gyanú szerint Lakos Imre, együttműködve Molnár Gyulával, jogtalan előnyhöz juttatott egy 3,8 hektáros ingatlant megszerző céget.
A hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsított Wieszt János korábbi szocialista képviselő október 17-ig előzetes letartóztatását tölti. A gyanú szerint 2,2 millió forint kenőpénzt vett át egy vállalkozótól. Nyomozás zajlik a kerületi egészségügyi Gyógyír Kft.-nél történt százmilliós sikkasztás miatt is.
A napokban vádemelési szakaszba jut az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült Hunvald-ügy. A néhány hónap híján két éve előzetesben lévő MSZP-s Hunvald György vasárnapig még a VII. kerület polgármestere. Ellene és 26 társa, közöttük a volt SZDSZ-es Gál György és a szocialista Szabó Zoltán egykori országgyűlési képviselő ellen bűnszervezetben elkövetett súlyos bűncselekmények, többek között csalás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, vesztegetés miatt emelhet vádat a nyomozó hatóság. Hűtlen kezelés miatt nyomoznak még a Weinek Leonárd korábban szabad demokrata polgármester vezette Zuglóval kötött szerződések miatt, amelyek alapján a kerületek balliberális képviselőit kölcsönösen tanácsadóként alkalmazták. Zuglóban is további korrupciógyanús ügyek tisztázását hozhatja a változás.
Információnk szerint Terézvárosban az Andrássy úti paloták kiárusításának ügye novemberben juthat el a vádemelésig. Verók István MSZP-s polgármestert és több mint egy tucat balliberális társát hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Közben a Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt vádat emelt Bajor Zoltán, Terézváros SZDSZ-es alpolgármestere ellen a 18 milliós vesztegetési ügyben. Csepelen a következő hetekben várható feljelentés a városrész távozó MSZP-s vezetői ellen, akik a hivatalos adatok szerint öt év alatt több mint hétmilliárdos vagyonvesztést okoztak az önkormányzatnak. A rendőrség egyelőre a volt csepeli rendőrkapitány, Császár Mihály lakáshoz juttatását vizsgálja. Szintén szocialista képviselők voltak mindkét oldalon a tavalyi kettős gyilkosságnál, ahol egy csepeli iskolában az önkormányzati képviselő igazgatót és helyettesét megölték. Az egyik gyanúsított, Deme Gábor, a helyi pénzügyi bizottság volt elnöke előzetes letartóztatásban van. Ferencvárosban másfél-két héten belül már Ferencváros új vezetése tehet büntetőfeljelentést a több száz milliós ingatlancsere-botrányban. A Fidesz minden gyanús ügyet felülvizsgáltat, amely Gegesy Ferenc volt SZDSZ-es, most civilként induló polgármester idején történt.
Soroksáron az MSZP most is Geiger Ferenc civilnek mondott jelöltet támogatja. A Fidesz szerint a polgármester tevékenysége az önkormányzati beruházások során százmilliós veszteséget jelentett a kerületnek. A Tóth József (MSZP) vezette Angyalföldön a negyedik ciklusban kilenc feljelentés született összességében több száz millió forintnyi közpénz elköltése ügyében. Kőbányán több tíz millió forintos kárt okozott az önkormányzatnak a szocialista vezetők belháborúja. A XVIII. kerületben milliárdos kötelezettségvállalásokat vehet át a leendő fideszes városvezetés, A XV. kerületben pedig a hatalmas adósság ellenére kell hozzálátni az újjáépítéshez.
Az MSZP-s Gajda Péter Kispest eddigi polgármestereként az ellenzék követelésére nem számolt el a kerületi óvodák és bölcsődék gyanú szerinti túlszámlázásos felújításával. A BRFK hűtlen kezelés gyanújával nyomoz. Pesterzsébeten a kerületi közbiztonsága a padlóra került az MSZP-s Szabados Ákos polgármestersége idején: nem ritka, hogy gyógyszertárakat, sőt plébániákat rabolnak ki városrészszerte.
A fenti tizenhárom fővárosi kerületben közös, hogy akár szocialista, akár szabad demokrata polgármester irányította, a testületi többséget a két párt képviselői adták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.