Változatlan erőviszonyok Boszniában

Sebestyén Imre
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A boszniai Szerb Köztársaság elszakadását nyíltan hirdető Milorad Dodik kormányfő nyerte elsöprő többséggel a szerb entitásban megtartott elnökválasztásokat. Ez pedig azt jelzi, hogy akik a mostani bosznia-hercegovinai választásoktól az etnikai ellentétek enyhülését és a központi intézmények hatékonyabb működését várják, csalódni fognak, annak ellenére is, hogy mérsékeltebb politikusok is jutottak pozícióba.
A bosznia-hercegovinai államelnökség két tagját, a szerb Nebojsa Radmanovicsot és a horvát Zeljko Komsicot, újraválasztották – utóbbit nagy többséggel –, a bosnyák (muzulmán) tagja pedig Bakir Izetbegovic, Bosznia háborús elnökének, Alija Izetbegovicnak a fia lett, aki a csak a bosnyák részről harmadikként befutó keményvonalas Haris Silajzichoz képest nevezhető mérsékeltnek.
Ám a szerb elnökségi tag esetében újraszámlálják a szavazatokat, mert a Bosznia szerb feléből érkező voksoknak mintegy tíz százalékát érvénytelennek minősítették. Ez a szokatlanul nagy arány gyanút ébresztett a szavazás szabályosságát illetően, tehát nincs kizárva, hogy végül a mérsékeltebbnek számító ellenzéki Mladen Ivanics lesz a szerb tagja az államelnökségnek.
A parlamenti választások eredményét – sem az országost, sem a két entitásét – még nem ismertették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.