Változik a legfőbb ügyész jogállása

MTI
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfőbb ügyész jogállásának változtatását is érintő alkotmánymódosítást nyújt be a kormány az Országgyűlésnek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján olvasható a tervezett alkotmánymódosítás szövege, amelyet az MTI információi szerint a kormány szerdai ülésén hagytak jóvá. Ennek alapján a jövőben nem lehetne interpellálni a legfőbb ügyészt, s ez a lehetőség ki is kerülne az alkotmányból. A javaslat azon nem változtatna, hogy a legfőbb ügyészhez kérdést intézhetnek a képviselők. Az alaptörvény azt is kimondaná, hogy a legfőbb ügyész megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges, a legfőbb ügyész személyére pedig továbbra is az államelnök tesz javaslatot. A kormány rögzítené azt is, hogy az ügyészségről, valamint az ügyészek szolgálati viszonyáról szóló törvény elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
Az Országgyűlésnek még az őszszel meg kell választaniuk Kovács Tamás legfőbb ügyész utódát, mert december 13-án betölti 70. életévét, amikortól a törvény szerint megbízatása megszűnik. Az MTI úgy tudja, hogy a kormány tervei szerint az új legfőbb ügyészt már az új szabályok szerint, azaz kétharmados többséggel választanák meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.