Vargas Llosa kapta az irodalmi Nobelt

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd királyi akadémia az idén a perui– spanyol állampolgárságú Mario Vargas Llosának ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat mintegy életműdíjként. Nagyon termékeny szerző a már 74 éves író, esszé- és újságíró, film- és művészetkritikus, aki a perui és a spanyol királyi akadémia tagja is. A neve mellett látható díjak hosszú listájából ítélve méltatlanul sokáig késett a legrangosabb irodalmi kitüntetés 1990 óta, amikor a mexikói költőt, Octavio Pazt tüntették ki. Egyik spanyol méltatója megállapította, hogy új életet lehelt a realista regény műfajába, és humorral is fűszerezte regényeit, elbeszéléseit, amelyeket korábban és mások főleg társadalmi és politikai problémákkal terheltek. Ő sem szakadt el ezektől a témáktól, viszont beleépítette újságírói tevékenységébe. Többek között a spanyol El Paísban, Próbakő című rovatában a globalizáció és a demokrácia kölcsönhatásával, a diktatúrák természetével, kortárs irodalmi szerzőkkel foglalkozott,
és nem feledkezett meg
szülőhazájáról sem. (S. T.)
Továbbiak a 15. oldalon
fotó: AFP/PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.