Végkiárusítás megasztárokkal

Varga Klára
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kismértékben bevált a kereskedelmi csatornákon az a gyakorlat, hogy a versenyzős-kiesős műsorokat kicsit szétspriccelik, hogy más műsorokba, például „közszolgálati” pletykaműsorokba is jusson belőlük. Vagy kitolják a főműsort a versenyforduló utáni másnap estére is, és addig lehet izgulni, hogy kiesett ki, ki esett be.
Mostanra az X-faktor és a Megasztár hosszabb-rövidebb háttérműsorai beterítették az egész heti tévéprogramot a két fő kereskedelemi csatornán. X-faktorból még a Cool TV késő esti programjaiba is jutott.
Az X-faktor esetében úgy tűnhet, hogy az elmélyült műhelymunka, a történtek feldolgozásának az igénye, az intimitás indokolja a temérdek ráfordított műsoridőt. De a vasárnap esti sajnálós műsor valójában sem intim nem volt, a kudarc feldolgozását sem különösebben szolgálta, legfeljebb SMS-ekben hozott pár milliót a konyhára. Láttunk több megrendezettnek tűnő drámai jelenetet, hallottunk jellegtelen műsorvezetői kérdéseket, ki hitte, hogy a Megasztár háttérműsora, a Megamánia még ennél is kínosabb lehet.
Úgy tűnik, a TV2-nek és a Megasztárnak már nincs vesztenivalója, éppen csak a végkiárusítás táblát nem írták még ki magukra, talán nem volt idejük rá, annyira próbálják összekaparni, amit még lehet. A TV2 indított például SMS-szavazást arról, hogy ki akar adakozni az iszapkárosultaknak, és ki nem. Több százan (kétszáz forintos SMS-díjért) megírták nekik, hogy nem akarnak. Ugyanezen az elven, amíg Tatár Csilla műsorvezető azon örvendezett, hogy az egyik bejutott férfi versenyző a kiesett férfi versenyzőnek egy fehér alsónadrágot ajándékozott cserébe egy karkötőért, arról lehetett szavazni, hogy ideiglenesen befogadnánk-e kisállatot a katasztrófát szenvedett vidékekről, vagy nem fogadnának be.
Illetve csak az előbbiről. Most már volt annyi ugyanis a kalap alatt, hogy csak azok SMS-eztek, akik befogadnának állatokat. De közben kiderült – Tatár Csilla ugyanis elcsacsogta –, hogy Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját, a Megasztár zsűritagját hamarosan meztelenül lehet majd látni az igazgatása alatt álló színház színpadán. Valamint hogy az első Megasztár harmadik helyezettjének, Gáspár Lacinak a kisebbik gyermekét nem egy aranyhal hozta, hanem másképpen lett. Szerencsére Tatár Csilla nem kérdezte meg, hogy egészen pontosan hogyan, és filmfelvétel sem készült róla, pedig a csatorna logikája szerint az ilyesmi hozza a nézettséget.
(After X, Cool TV, október 10., 23.00. Megamánia, TV2, október 11., 23.00)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.