Vendégek lennének, csak házigazda nincs

2006-ban és 2010-ben Budapest rendezhette az úszó Európa-bajnokságot. A duplázást egyedi sikerként értékeltük; most pedig akár triplázhatnánk is. A 2012-es kontinensviadalnak ugyanis még mindig nincs gazdája; nemhogy örömmel nekünk adnák, talán utánunk is dobnák. Mint valószínűleg a 2014-es vízilabda és feltehetőleg ugyanabban az esztendőben a női kézilabda Eb-t is.

Ballai Attila
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földrészünk vizes sportágakra szakosodott szövetsége, a LEN egy ideje afféle ószeresként házal két, egymástól 1997 után elszakított portékájával, az úszó és a vízilabda Európa-bajnoksággal. A pólóval lassan már csak az egykori Jugoszláviában és nálunk érdemes kopogtatni, bár szeptemberben éppen Zágráb volt oly méltatlan és érdektelen vendéglátó, hogy a magyar sportági elnök, Martin György nem hivatalos felkérést kapott a 2014-es torna megpályázására.
2012 kora telén addig is Eindhovenbe száműzik a mezőnyt, a holland város a vizes sportok utolsó mentsvára lett. 2008-ban a hagyományos, az idén novemberben a rövid pályás úszó Eb-t fogadta, illetve fogadja be. Bár utóbbiból próbált kihátrálni – a LEN riadtan tudakolta mindjárt Debrecennél, 2007 után nem újrázna-e –, végül kötélnek állt. A 2012-es klasszikus viadalt viszont már biztosan nem viszi el; az esemény iránt csupán Párizs érdeklődött, de akármilyen hihetetlen, nincs egy 50 méteres medencés alkalmas komplexuma.
Ha helyszín nincs is, attól még Eb valamiképpen lesz, mint ugyancsak 2014-ben női kézilabdában is. E versenyre ketten kandidáltak, ám a döntés előtt a szlovének és a törökök is visszaléptek. A kontinentális szövetség, az EHF új pályázatot ír ki, amelyre Magyarország is jelentkezik. Jön majd hozzánk egy szemlebizottság, a tagok komoly ábrázattal végigjárják a mérkőzéshelyszíneket, és építő kritikákat fogalmaznak meg. Mi pedig orvosoljuk a hiányosságokat. Ahelyett, hogy küldenénk Bécsbe egy hivatalos, kissé leereszkedően baráti hangvételű levelet, amelyben jeleznénk: érzékelve az EHF szorult helyzetét, felajánljuk tapasztalatainkat és segítségünket, hajlandók vagyunk megrendezni 2014-ben a női Eb-t, amennyiben arra határozott igény mutatkozik.
A sportnagyhatalmak – britek, németek, olaszok, spanyolok – számára egyre kevésbé inger az Eb, ők vb-re, olimpiára, futballtornákra vágynak, a kicsik pedig addig-addig rendezgetnek, míg belerokkannak a nagy tisztességbe. A megoldás az lehetne, ha Európa nem dacolna a világgal, hanem elfogadná, hogy amilyen mértékben csökken kontinensünk jelentősége, úgy apad az érdeklődés az Eb-k iránt is. Különösen akkor, ha az olimpia vagy a sportági vb évében rendezik. Ám mivel úszásban, vízilabdában és kézilabdában minden páratlan esztendő versenynaptárában ott a világbajnokság, a menekülés útja adott: Eb négyévente, páros évben, az olimpiát elkerülve.
Pár sportdiplomata szereplési lehetőségei és bevételei csökkennének, egy-két sportág viszont új erőre kaphatna. Kérdés, melyik a fontosabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.