Visszatérhettek Kolontár lakói

Hírösszefoglaló
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes tervekhez képest később, de újraindult a termelés az ajkai timföldgyárban. Petróczi Tímea, a gyár felügyeletével megbízott kormánybiztos szóvivője korábban elmondta: a késés oka, hogy további egyeztetések szükségesek a gyár menedzsmentje és a felügyelők között. Bakondi György kormánybiztos hiánypótlásra szólította fel a vezetőséget az adategyeztetés során.
Rendőri felvezetéssel tegnap elindultak az ajkai sportcsarnok elől azok az autóbuszok, amelyek Kolontár kitelepített lakosait szállították vissza a vörösiszap-katasztrófa miatt egy hete kiürített Veszprém megyei településre. A kolontáriakat két busszal szállították vissza ideiglenes szállásukról, de a járműveken a több mint hétszáz emberből alig negyvenen utaztak, többen ugyanis autóval térnek haza. A településen a korábban kihirdetett veszélyhelyzet rendelkezései még érvényben vannak. Néhányan azt mondták, félnek visszamenni, mert tartanak egy újabb katasztrófától, illetve a vörösiszap miatti egészségkárosodástól. Voltak viszont olyanok is, akik már alig várták, hogy hazatérhessenek. Mindeközben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a katasztrófahelyzetre tekintettel soron kívüli eljárásban aláírta azt a háromoldalú szerződést, amely hat darab devecseri, jelenleg állami tulajdonban lévő volt honvédségi ingatlan térítésmentes átadásáról rendelkezik. A szerződés alapjául a vagyonkezelő egy korábbi határozata szolgált, amely egy több önkormányzatot érintő nagyobb csomag részeként elfogadta Devecser város kérelmét a volt honvédségi telephely, a hozzá tartozó vízmű és út tulajdonba adásáról. A telephelyen korábban honvédségi raktárak működtek. A szerződést a honvédelmi miniszter és a polgármester is jóváhagyta, így az átadás azonnal megtörténhet.
A Levegő Munkacsoport arra hívta fel a figyelmet, hogy elengedhetetlen a rákkeltő és egyéb légszennyező anyagok rendszeres mérése a vörösiszappal érintett területen, valamint a mérési eredmények megfelelő értékelése. Ezek hiányában a lakosok visszaköltöztetése egészségi kockázattal jár – mutattak rá a környezetvédők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.