Zarándokok tragédiája

Hírösszefoglaló
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életét vesztette szombaton tíz zarándok – közöttük négy nő – a kelet-indiai Bihar államban – jelentette a távirati iroda. Egy helyi rendőrségi vezető tegnap elmondta, hogy az állam székvárosától, Patnától körülbelül kétszáz kilométerre délkeletre fekvő Tildiha falu hindu templomában pánik tört ki, és a hívők a szentély kijárata felé tódultak. A tülekedésben tíz zarándokot agyontapostak, tizenegyen megsérültek, közülük három állapota válságos.
A PTI indiai hírügynökség úgy tudja, hogy az ünnepségen kecskéket áldoztak fel egy hindu istennőnek, s az egyik állat a hívőkre borult, ami riadalmat keltett: az emberek fejvesztve kezdtek menekülni a templomból, s ez torkollt tragédiába.
A szentélyhez csaknem harmincezer – más források szerint 45 ezer – zarándok érkezett a tíznapos Navratri vallási ünnepre, amelyen áldozatot mutatnak fel Durga istennőnek (a bátorság, az erő és a bölcsesség istennője, a démonok legyőzője).
Az indiai templomokban nem ritkák a mostanihoz hasonló, nagy vallási ünnepeken bekövetkező szerencsétlenségek. Márciusban egy hindu szentélyben hatvanöt embert tapostak agyon Uttar Prades államban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.