A dzsessz Mozartja Budapesten

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jesus „Chucho” Valdést már egy ideje a világ legjobb zongoristái között tartják számon. Gyerekkorában olyan klasszisok között mozgott, mint Nat King Cole, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan vagy Buddy Rich. Hároméves korában már hallás után zongorázott, mostanra pedig hat Grammy-díj és hatalmas életmű van a kubai zongorista háta mögött. 2008-ban rögzített utolsó albumán kilencvenéves édesapja, Bebo Valdés is énekel: ha nemcsak a tehetséget, hanem a munkabírást is tőle örökölte, valószínűleg hallunk még újdonságokat a hetvenéves sztárzongoristától. Valdés bevallása szerint a 70-es években alapított legendás latin dzsesszzenekara, az Irakere volt az első, amely Dizzy, Clifford Brown és Charlie Parker játékát a tánczenével ötvözte a kubai muzsikában.
Innen indultak el sikeres zenészpályájukon olyan tehetségek, mint Paquito d’Rivera vagy Arturo Sandoval, akikből Kuba legjobb zenészei váltak. Az Irakerén kívül latin dzsesszkvartettjével is turnézik Valdés, de az egyik legismertebb flamencoénekes, Diego El Cigala legújabb, kubai dallamokat feldolgozó lemezén is szerepel. A zongorista virtuóz módon váltogat a dzsessz és a tradicionális kubai dalok között. Héttagú zenekarával, amelynek egyik énekese szintén családtag, Chucho húga, Mayra Caridad Valdés hétfőn este fél nyolckor lép fel a budapesti Művészetek Palotájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.