A földalapnál nem érheti hátrány a gazdákat

A gazdákat nem éri hátrány, panaszaikkal továbbra is elsősorban a Nemzeti Földalaphoz érdemes fordulniuk. A korábbiakkal szemben nem kell másfél évet várniuk, ügyeiket hetek alatt rendezik – reagált a földalappal kapcsolatos szombati írásunkra a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Dénes Zoltán
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a Vidékfejlesztési Minisztériummal, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal egyeztetett módon kezeli a haszonbérleti szerződések ügyét – olvasható a szaktárca reakciójában. E szerződések meghatározó része ez év szeptember elseje előtt lejárt, a földhasználatot az esetek többségében ideiglenes engedélyekkel rendezték a korábbi vagyonkezelők. A helyzet megoldásához az NFA olyan szerződést dolgozott ki, amely biztosítja a gazdálkodók földhasználatát, illetve támogatási jogosultságuk megtartását addig, amíg az új pályázatok eredményeként az új haszonbérleti szerződéseket megkötik. A pályázatok kiírásához szükséges végrehajtási szintű jogszabály kibocsátás alatt áll.
A szaktárca szerint nem áll fenn összeférhetetlenség a Nemzeti Földalap feletti ellenőrzést ellátó Birtokpolitikai Tanács tagjai és az általuk ellátott más feladatok között. Mint közölték, a félreértést a törvény eltérő értelmezése okozhatta. A közigazgatási államtitkárok és a helyettes államtitkárok ugyanis köztisztviselők. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény szerint pedig nincs összeférhetetlenség akkor, ha a szakmai vezető egyben a Birtokpolitikai Tanács elnöke vagy tagja. Az NFA és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. között a munkamegosztás együttműködési megállapodás alapján zajlik, ami azt jelenti, hogy ameddig nem veszik át őket, a vagyonkezelőnél a földalaphoz kapcsolódó feladatokat e szerződés alapján látják el az ottani dolgozók. Az NFA 145 fős létszámkeretének feltöltésére az MNV Zrt. által kezelt állami termőföldvagyon és a folyamatban lévő ügyek ütemezett átvétele szerint kerül sor.
Az előző kormány az önálló földalapkezelőt a MNV Zrt.-be olvasztotta, ami lehetőséget adott a visszás, gyakran törvénysértő földügyletek lebonyolítására. A termőföld átlátható kezeléséhez az új kormány ismét önálló szervezetté tette a nemzeti földalapot. Az így létrejött NFA e törvény szerint működik – szögezte le a tárca. A termőföldvagyon első részének átadás-átvétele november 30-ig megtörténik. E vagyonrész foglalja magában a haszonbérlettel és ideiglenes földhasználati engedéllyel művelt állami földeket. Ezután az erdőgazdaságok, nemzeti parkok, oktatási intézmények által hasznosított föld átadás-átvétele is megvalósul.
A földalap székházával kapcsolatban leszögezték: az NFA alapítói okiratban meghatározott székhelye a budapesti Bosnyák tér 5. szám alatt található, többségi állami tulajdonban lévő irodaházban. Az épületben helyezkedik el a szintén állami feladatokat ellátó Földmérési és Távérzékelési Intézet és egyes földhivatali szervezetek. Ez az elhelyezés segíti elő a legjobban a nagy mennyiségű adatáramlást az érintett szervezetek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.