A különadóról is szavaz a parlament

Ezúttal hétfő helyett kedden lesz a szavazási dömping az Országgyűlésben: holnap döntenek a képviselők a Lázár János Fidesz-frakcióvezető által beterjesztett három, a 98 százalékos különadót érintő törvénymódosításról, és voksolnak többek között a jövő évi adótörvényekről is.

Vona Adrienn
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János különadóra vonatkozó indítványa az utóbbi hetekben sokat finomodott. Az elfogadott módosító indítványok szerint a 98 százalékos különadót viszszamenőleges hatállyal 2005. január 1-jétől kellene fizetni. Az adó összeghatára 3,5 millió forintra emelkedne, ebbe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetőinél azonban az öszszeghatár kétmillió forint maradna a szabadságmegváltással együtt. A nyugdíjba vonulók mentesülnének a fizetési kötelezettség alól. Az alkotmány, valamint az alkotmánybírósági (AB) törvény módosítása azt tartalmazza, hogy a büdzséről, annak végrehajtásáról, a központi adónemekről, az illetékekről, a járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló jogszabályokat az AB csak akkor semmisíthetné meg, ha alapjogokat sértenek.
Holnap dönt a Ház a jövő évi adótörvényekről is. Ha elfogadják az indítványt, a magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kell adózniuk, így a külön adózó jövedelmek – osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlanátruházásból származó jövedelem – után is ugyanekkora lenne az adó. A javaslat már az első gyermek vállalását is támogató, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt vezetne be, amely az összevont adóalapot csökkentené. Az indítványban szerepel még, hogy további két évig megmarad az energetikai cégekre kivetett, úgynevezett Robin Hood-adó.
Megválasztják a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnökét és tagjait is, s döntenek arról a javaslatról, amely nyomán Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven összeolvadna az APEH a vám- és pénzügyőrséggel. A javaslat elfogadásával újra megjelennének a rendszerben az adónyomozók is. Eldől az is, hogy ezután a mostani hat helyett kilenc évre választják-e majd meg a legfőbb ügyészt, illetve szavaznak a képviselők a MÁV Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002 és 2010 közötti döntéseket vizsgáló bizottság létrehozásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.