A Loki a legalsó házban

A labdarúgó Európa-liga 48 csoportkörös csapatából öt már továbblépett a következő szakaszba, kettő viszont még mindig szerény nulla ponttal áll. Sajnos a Debrecen az utóbbi halmazba tartozik, csütörtök esti, eindhoveni 3-0-s veresége miatt is.

Deák Zsigmond
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két fordulóval a csoportkör vége előtt öt csapat már bebiztosította a helyét a labdarúgó Európa-liga egyenes kieséssel folytatódó 32-es tábláján: az orosz CSZKA Moszkva és Zenit Szentpétervár, a német Stuttgart (e három csapat mérlege négy meccs után még hibátlan), a fehérorosz BATE Boriszov és a portugál Porto. A Zenit egyik gólját a Hajduk feletti spliti 3-2-es siker során a sokáig „elfeledett”, de most végig játszott Huszti Szabolcs szerezte büntetőből. További honfitársaink közül a szintén G csoportos Anderlecht színeiben Juhász Roland egy athéni, AEK elleni 1-1-nek lehetett részese, a görögök találata az ő faultját követő 11-esből született. Az I jelű kvartettben Koman Vladimir a 72. percben állt be a harkivi vendégeivel 0-0-ra ment Sampdoria soraiba, Dzsudzsák Balázs pedig egykori csapata, az Eindhovenben
3-0-ra elvérzett Debrecen bal kapufáját döngette meg, illetve sarokkal gólpasszt adott Affelaynak, s lett méltán a mérkőzés embere.
Emlegethetnénk még többek között a címvédő Atlético Madrid trondheimi 2-1-es győzelmét a Rosenborg felett, a Liverpool 3-1-es Napoli-verését Gerrard mesterhármasával, a Manchester City váratlan poznani fiaskóját (1-3), ám értelemszerűen inkább magunkkal, azaz a légiós magyarok mellett a Lokival kell foglalkoznunk. Amely csütörtökön este matematikailag is elveszítette továbbjutási lehetőségét, s javában menetel tavalyi Bajnokok Ligája-beli mérlege (6 mérkőzés, 6 vereség, 5-19-es gólkülönbség, 0 pont) felé; jelenleg négy zakónál és 1-11-es gólkülönbségnél jár. Nem vitatván a nemzetközi szereplés kivívásának jelentőségét és dicséretességét, egyre jobban hiányzik az első pont, netalán az első győzelem. Az Európa-liga csoportkörének 48 alakulata közül a DVSC-n kívül csak egyetlen, a Karpati Lviv akad, amely – a Dortmund, a Paris SG és a Sevilla szorításában – még szintén „nullás”, de a gólaránya (3-11) az ukránoknak is jobb.
Ettől még ténykérdés, hogy Eindhovenben kevés esély mutatkozott a feléledésre a holland bajnokság és az El I csoportjának favoritja ellen. Herczeg András szakvezető szavai a felmentés erejével hatnak: „Tisztességesen álltunk hozzá, a csapat mindent megtett, nagy szívvel küzdött, tudomásul kell venni, hogy jelenleg a PSV ennyivel jobb. Nagy nyomást próbált ránk helyezni, amikor a labda nálunk volt, fölényben játszott, megérdemelte a győzelmet. Ha kevesebb is, mint a hazaiaknak, de nekünk is voltak lehetőségeink, sajnálom, hogy nem sikerült betalálni. Hiányérzetem azért van, mert indokolatlanul sok labdát elszórtunk” – olvasható a klub honlapjának adott nyilatkozatban.
Amely támadhatatlan, az viszont szintén, hogy az előző idénybeli BL-szereplés közel kétmilliárd forintnyi, UEFA-tól érkezett bevétele ellenére inkább gyengült, mint erősödött a hajdúsági gárda. Persze, tudjuk, sorjáznak a költségek, és a debreceni futballakadémiára is kell a pénz, de ettől még lehetetlen helyzet, hogy nincs egy komoly kapus, a védelem felforgatott és gyenge, a középpályán Czvitkovicsnak és Vargának, elöl Coulibalynak nem akad érdemi társa.
Ettől még reménykedhetünk benne, hogy december elsején Harkivban vagy 16-án a Puskás-stadionban a Sampdoria ellen csak megjön az a fránya pont. Legalább a Karpatit le kellene körözni…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.