A szocialista „fővadász” karrierje

Munkatársunktól
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedek Fülöp Horn Gyula miniszterelnöksége óta „föld közeli” állásokban tevékenykedett. A földértékesítések során tapasztalt visszaélések miatt írt cikksorozataink nyomán Benedeken kívül a vagyonkezelőtől előzetes letartoztatásba került eddig Tátrai Miklós volt vezérigazgató és Császy Zsolt egykori értékesítési és jogi igazgató. Az igazán „nagy vad” azonban kétségtelenül Benedek volt. A szocialisták „fővadásza”, bár nem volt tagja a pártnak, de az MSZP-sek erős embere volt. Az agrárszakember a hetvenes évektől főagronómusként dolgozott, majd a téeszeket megyei szinten összefogó érdekképviselet titkára lett. 1993-ban több, a politikai és gazdasági világból is ismert személlyel megalapították a Tiszapüspöki Aranykorona Mezőgazdasági Szövetkezetet, ami később részvénytársasággá alakult. Az alapító okirat szerint a társaságban Benedeken kívül tag volt például Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank volt vezérigazgatója, Csaplár Katalin, Medgyessy Péter exkormányfő neje, és másik cégén keresztül maga Medgyessy is. Az 1994-es választások során az MSZP tanácsadójaként emlegetett agrárszakértő 1995-ben megkapta első jelentős megbízatását: kinevezték az agrártárca közigazgatási államtitkárává. Az 1998-as MSZP-s választási vereség után a K&H Bankban, egy személyére szabott, mezőgazdasági finanszírozással foglalkozó igazgatóság vezetője lett. Egy évre rá az Inter-Európa Bank elnökeként Medgyessy felkérte: vezesse a pénzintézet újonnan létrehozott agrárfinanszírozással foglalkozó osztályát vezesse. A szocialisták 2002-es visszatérése után, Medgyessy idején címzetes államtitkár és az állami földeket felügyelő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke lett, egy évvel később pedig ismét az agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. A második Gyurcsány-kormány idején szimpla államtitkár lett. 2008-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetettel együtt átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, így továbbra is felügyelhette az állami földügyeket. Nem meglepő, hogy az elmúlt években a lapunk által sorra megszellőztetett – újfehértói, pákozdi, bábolnai, sukorói – földügyek mindegyikéhez valamilyen köze volt Benedek Fülöpnek is. A volt államtitkár elnöke volt a Tiszapüspöki Aranykorona Vadásztársaságnak és 1984-től a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadászszövetségnek, 1998-tól pedig az Országos Vadászati Védegylet választmányának is a vezetője volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.