A vártnál jobban bővül a gazdaság

Minden elemzői várakozást meghaladóan, 1,6 százalékkal nőtt a bruttó nemzeti termék (GDP) a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság az előző negyedévhez viszonyítva kétszer olyan gyorsan bővült, mint az európai uniós országok átlaga. A kedvező mutatók alapján az elemzők az idei és a jövő évi növekedési előrejelzésüket is felfelé módosították, és vannak olyan prognózisok is, amelyek szerint 2010-ben 1,4 százalékos GDP-emelkedés lesz Magyarországon. Jövőre a kormány háromszázalékos számításához igen közeli adatokat adtak meg a szakemberek. A kedvező számok hátterében a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakember szerint az exportra termelő ipar és a fogyasztás izmosodó teljesítménye, illetve a tavalyi év bázisának utólagos módosítása áll. A Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett adatainak hatására emelkedett a BUX index, és erősödött a hazai fizetőeszköz, egy euróért 276,4 forintot kellett fizetni.

Bővebben a 11. és a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.