Adták és vették az árvákat

Háromezer euróért adtak el romániai árvaházakból „beszerzett” gyermekeket és fiatalokat román bűnözők Olaszországban. Új „gazdáik” lopásra, koldulásra kényszerítették őket, és brutális bosszút álltak rajtuk, ha a vártnál kevesebb bevételt hoztak.

2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyermekekkel és fiatalokkal kereskedő román embercsempész bandát számoltak fel a napokban az olasz hatóságok Milánóban, három feltételezett elkövetőt elfogtak. Legutóbbi áldozataikat, a 15 éves Alexandrut és a 16 éves Sebastiant kiszabadították – jelentette be a milánói ügyészség.
Az olasz szervezett bűnözés elleni hatóság még a nyáron egy prostitúcióra szánt lányokkal kereskedő társaság elleni nyomozáskor figyeltek fel a bandára. Azóta szemmel tartották a banditákat, majd elfogásukra elindították a Fata elnevezésű akciót. Ügyészségi források szerint a bűnözők több prostitúciós hálózatot is koordináltak Olaszországban. A banditák végül a már említett két tizenéves fiún buktak le, akiket Romániából egy Ramnicu Valcea-i árvaházból raboltak el: szombaton hajnalban, a monzai autósztrádán feltartóztatták a román rendszámú mikrobuszt az alig néhány napja érkezett két fiúval az ülésen.
A hosszabb ideje működő bűnszervezet a rabszolgasorsra szánt fiatalokat román árvaházakból szerezte be: átcsempészték a határokon, majd Olaszországban háromezer euróért továbbadták őket. Új „tulajdonosaik” Milanóban és Monzában koldulásra és lopásra kényszerítették őket, és veréssel büntették őket, ha a vártnál kevesebb bevételt hoztak – közölték olasz rendőrségi források.
Alexandru és Sebastian eltűnéséről a román rendőrség értesítette az olasz felet – tájékoztatta lapunkat Ester Nocera milánói ügyész. A nyomozás vezetőjének beszámolója szerint a három gyanúsítottat letartóztatták, a két fiatalt pedig biztonságos helyre szállították, de a nyomozás még nem ért véget. A gyanú szerint a banditák több romániai árvaházban is tevékenykedtek, és a jelek arra engednek következtetni, hogy további áldozataik is voltak.
A gyanúsítottak, a 47 éves Valerian M. és a 27 éves Vasile D. néhány napig szemmel tartották kiszemelt áldozataikat, majd hamis ígéretekkel elcsalták őket. Végül egy mikrobusszal Milánóban kötöttek ki velük – írta a La Repubblica. Itt a banda feje, a 40 éves, szintén valceai Marius Adrian B. lakásában tartották őket, hogy onnan naponta többször is megforduljanak a környékbeli szupermarketekben, és eleget tegyenek gazdájuk megrendelésének, azaz lopjanak.
Bardasu lakásában az olasz rendőrök többzsáknyi értékes, különféle áruházakból származó lopott árut találtak, többek között 127 üveg whiskyt, 53 palack bort, 64 liter likőrt, 188 kozmetikai cikket – összesen harmincezer euró értékben. Mindez feltehetőleg a fiatalok első néhány munkanapjának a termése volt. A La Repubblica úgy tudja, az olasz rendőrség még legalább hat másik fiatalt keres.
A gyermekkereskedelem és embercsempészet miatt Olaszországban és Romániában is eljárást indítottak. A román rendőrök még vizsgálják, hogy a fiatalokat az árvaházban vagy az utcán ejtették-e csapdába, mindenesetre a valceai nyomozók szerint kényszer nélkül, önszántukból tartottak az emberkereskedőkkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.