Ajka milliókat számol fel Kolontárnak

Hírösszefoglaló
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítanák az ipari ellenőrzést. Éves ellenőrzési kötelezettséget ír elő az engedélyező hatóságoknak a veszélyes anyagok felhasználóival, illetve a veszélyes technológiák alkalmazóival szemben az a törvénymódosítási javaslat, amelyet a vörösiszap-katasztrófa kapcsán tárgyalnak holnap a parlament fenntartható fejlődés bizottságában. Az előterjesztők ugyanakkor környezeti biztosítékra és környezeti biztosításra köteleznék a környezethasználókat. Jávor Benedek (LMP), a testület elnökének előterjesztése tartalmazza azt is, hogy az ilyen anyagokat használó vagy kezelő létesítményekhez szükséges előzetes környezeti hatástanulmányt készítő szakértőket a hatóság ezentúl egy lista alapján, automatizált módon választja majd, a szakértők azonban semmilyen üzleti vagy egyéb összeférhetetlen kapcsolatban nem lehetnek az ellenőrzött cégekkel. A szakértő szervezet ugyanakkor bírsággal sújtható, ha nem készül el határidőre a vizsgálatával, amelynek eredményét a hatóság bármikor kontrollálhatja. A szakbizottság szerdai ülésén tárgyalják a veszélyes- és iparihulladék-depóniák felülvizsgálatáról, az Országos környezetikár-elhárítási program kiterjesztéséről és a kárelhárítás kártételeinek finanszírozásáról szóló határozati javaslatot is. Az előterjesztők szerint a környezeti szempontból kockázatos depóniák újbóli felmérésére és a cselekvési tervek elkészítésére van szükség. Tisztázni kell ugyanakkor a felelősségeket, és finanszírozási terveket kell kidolgozni, mert az országgyűlési határozati javaslat szerint a felmérésekre már a 2011-es költségvetésben is forrásokat kell biztosítani. (H. Gy.)


Elképesztőnek és félelmetesnek nevezte Tili Károly, Kolontár független polgármestere az ajkai városvezetésnek azt a levelét, amelyben 26 millió forintot követel a város a katasztrófa sújtotta községtől. Csak a betegellátásért – a maró lúgtól sérültek kórházi kezeléséért – 21 millió forintot számlázna Ajka Kolontárnak, de a falu kitelepítettjeinek az elszállásolásáért is csaknem ötmilliót kérnének. Ajka vezetőit – a polgármestert, illetve a jegyzőt – az MTI hétfőn nem tudta telefonon elérni.
Több millió forint támogatási előleget ad a Belügyminisztérium Somlóvásárhelynek a vörösiszap-katasztrófa miatt elszenvedett károk ellentételezésére – közölte tegnap közleményében a tárca. A minisztérium tájékoztatása szerint az erről szóló előterjesztés döntés-előkészítés előtt áll. Marton László, Somlóvásárhely polgármestere még vasárnap este közölte, hogy kénytelenek voltak leállni a kárfelszámolási és védekezési munkával a vörösiszap által sújtott településen, mert elfogyott a kormány által adott ötmillió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja, ezért újabb költségelőleget várnak a munka folytatásához. Ma megjelenik a Magyar Közlönyben a belügyminiszter rendelete a vörösiszap-katasztrófa károsultjait megillető támogatásokról. A rendelet – a kormány múlt pénteki határozatai alapján – azt szabja meg, miként lehetséges a lakhatás feltételeinek megteremtése és az ingóságokban bekövetkezett károk enyhítése. Szól a jogszabály a védekezésben részt vevő hatóságok és önkormányzatok költségtérítéseiről s az összegek felhasználásának ellenőrzéséről is.
Tegnap óta civil humanitárius koordinációs központ hangolja össze a karitatív szervezetek munkáját és osztja el a beérkezett adományokat a vörösiszap károsultjainak Devecserben és Kolontáron; a munkacsoport a tegnap felállt Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ részeként tevékenykedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.