Akad még bőven forrás

Ugyan a 2013-ig rendelkezésre álló 8000 milliárd forintnyi uniós forrás több mint felét már lekötötték, csupán 1300 milliárd forintot fizettek ki ebből – közölte tegnap Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke. Hozzátette, eddig 740 kiemelt pályázatot vizsgáltak át, amelyek nagy részét tovább kell vinni, a többit pedig átalakítják majd.

Munkatársunktól
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint felét kötötte már le Magyarország a 2013-ig rendelkezésére álló európai uniós forrásoknak – jelentette be tegnap Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke a nemzetközi projektmenedzsment nap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, a körülbelül 8000 milliárd forintos keretből 4200-4300 milliárd forintra már megvannak a támogatási szerződések, ugyanakkor az idei év első feléig mindössze 1300 milliárd forintot fizettek ki. Az elnök a távirati iroda beszámolója szerint hozzátette: ennek megfelelően körülbelül 6700 milliárd forintnyi összértékű pályázat lesz folyamatban a következő három évben. Ezen óriási összeg realizálása komoly feladat, amely kiemelten fontossá teszi a projektmenedzseri munkát. Az NFÜ első embere rámutatott: a lekötött forrásokhoz hozzá kell számítani azokat a derogációs – vagyis bizonyos uniós előírások alól ideiglenes felmentettségből adódó – kötelezettségeket, valamint a folyamatban lévő kétfordulós pályázatokat, amelyeket a már elindított, és támogatási szerződéssel megkötött pályázatok befejezése érdekében meg kell valósítani. Ezek összértéke eléri az 1900 milliárd forintot.
Petykó Zoltán kifejtette, a kormány a nyáron mintegy 740 kiemelt pályázatot vizsgált át, és arra jutott, hogy ezek nagy részét tovább kell vinni, be kell fejezni előrehaladottságuk miatt, a pályázatok többi részét ugyanakkor átalakítják. – Mindezt figyelembe véve mostantól összesen 2000 milliárd forintnyi új fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére – szögezte le a fejlesztési ügynökség vezetője. Ugyanakkor megjegyezte, ennek nagy része nem használható fel teljesen szabadon, a már említett derogációk kifutásával ugyanis sok – például hulladékgazdálkodással, ivóvízzel vagy szennyvízzel kapcsolatos – európai uniós elvárást kell teljesíteni. Petykó Zoltán beszélt arról is, hogy intenzív tervezés folyik az Új Széchenyi-tervre való átállásról, amelynek fő irányait jövő januárban jelentik be, majd ezt kell akciótervekkel megtölteni.
A sajtótájékoztatón átadták a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter védnökségével meghirdetett Év projektmenedzsere díjat is, amelyet Tuscher Béla Péter, a Magyar Nemzeti Bank projektvezetője nyert el. Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnöke elmondta: céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a projektmenedzseri tudás és szakma jelentőségére és a kiemelkedő projektek eredményeire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.