Akadozik az utánpótlás

2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ted Sator, a magyar jégkorong-válogatott amerikai szövetségi kapitánya megjárta a tengerentúli ligát, az NHL-t, öreg róka a sportágban, ebben az idényben mégis új elveket vall. A szövetség szponzorának névváltása miatt Telenor Hoki Kupára átkeresztelt hét végi négycsapatos viadalon csak azon magyar játékosoknak szavaz bizalmat, akik áprilisban a budapesti rendezésű divízió I-es világbajnokságon is szerepelhetnek. Ami persze abszolút logikus, ám egy évvel ezelőtt, ugyancsak Székesfehérvárott, nem csupán a csíkszeredai születésű Mihály Árpád, hanem a kanadai Nathan Martz és a szlovák Ladislav Sikorcin is pályára lépett.
Akikre nézve közös a nemzetközi szabály: akkor játszhatnak világeseményen a magyar válogatottban, ha megszerzik a magyar állampolgárságot, valamint megszakítás nélkül két idényt lehúznak a magyar szövetségnél regisztrált valamelyik csapatnál. (Azért kell ilyen körmönfontan fogalmazni, mert a Fehérvár ugyan az osztrák bajnokságban is szerepel, de magyar csapat, a Csíkszereda viszont hiába kötődik évek óta a Mol-ligához, jogilag mégis román együttes.)
A három említett hokis előtt három út áll. Mihály Árpád a külhoni magyarokra vonatkozó, idén életbe lépett törvény alapján valószínűleg az elsők között megkapja az állampolgárságot, de az idei csak a második éve Fehérváron, ezért csak a 2012-es vb-n szerepelhet a nemzeti csapatban. Nathan Martznak az olaszországi kaland miatt csak „bruttó” két éve van, s magyarul is meg kellene tanulnia. Sikorcin teljesítette a kétéves feltételt, ám tavaly – ne szépítsük – megbukott az állampolgársági vizsgán. Pedig elvileg nemcsak a hazai jégpályákon tanulhatta a magyar nyelvet, hanem magyar édesanyjától is. Sikorcin egyébként az egy héttel ezelőtti előzetes keretben még szerepelt, a véglegesből mégis kimaradt.
E három játékoson kívül a hét végi tornáról három meghatározó légiósunk (Szuper Levente, Vas János, Kóger Dániel), valamint sérülés miatt Palkovics Krisztián és Benk András is hiányzik majd. Az együttes így is a Volánra épül, a 27 játékosból 16 fehérvári. Ami érthető, ám a válogatott szempontjából is aggodalomra ad okot, hogy a magyar kirakatcsapat egyelőre várakozáson alul teljesít az osztrák ligában.
Ted Sator tengerentúli derűlátással tekint a jövőbe, Ocskay Gábor, a fehérváriak szakosztály-igazgatója azonban elismerte, ennél több kell. Mint mondta, pánikra nincs ok, de számolni kell azzal, hogy a meghatározó magyar hokisok évről évre idősebbek, a fiatalok viszont nem tudják átvenni a stafétabotot. Ez viszont két-három éven belül elkerülhetetlen.
A magyar válogatott péntektől vasárnapig sorrendben Japánnal, Franciaországgal és Ausztriával mérkőzik meg. Utóbbi kettő jelenleg az elitben szerepel, Japán velünk együtt a második vonalat jelentő divízió I-ben, sőt áprilisban Budapesten is ellenfele lesz a mieinknek. Japánra mégis szívesen gondolunk, hiszen a magyar válogatott 2008-ban Szapporóban harcolta ki az A csoportos tagságot, úgy, hogy a házigazdát szerencsével győzte le, 3-2-es vezetésnél a bírók nem adták meg a japánok szabályos gólját. Ha nagyon muszáj, inkább most könnyítsünk a lelkiismeretünkön, a világbajnokságon már mindenképpen győzni kell.
A program, péntek: Franciaország–Ausztria 16.00, Magyarország–Japán 19.15; szombat: Ausztria–Japán 14.00, Magyarország–Franciaország 17.30; vasárnap: Franciaország–Japán 12.30, Magyarország–Ausztria 16.00.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.